Uitlaatklep – Basketbal

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke   manier zij stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. Deze aflevering: ergo-therapeut Mirjam Wagenaar, werkzaam in Bunschoten-Spakenburg en Amersfoort.

Tekst: Martijn Reinink |Beeld: De Beeldredaktie/Sander Koning

Haar beide ouders hebben altijd gebasketbald en zijn dan ook blij wanneer hun dochter op haar achtste aangeeft bij basketbal te willen. Bijna twee decennia later speelt Mirjam Wagenaar (26) nog steeds. Als captain en ‘guard’ bij BC Shooters in Spakenburg, uitkomend in de tweede divisie. Wat inhoudt dat de ergotherapeut wedstrijden door heel Nederland speelt. Van Rotterdam via Haarlem tot Zwolle. Vanwege de COVID-19-maatregelen zonder publiek, op het moment van spreken. “En zonder te douchen na afloop”, voegt Wagenaar toe. “Het stinkt dus nogal in de auto op de terugweg.” 

Al is ze blij dat ze op dit moment nog kán basketballen. “Twee jaar geleden heb ik mijn achillespees afgescheurd en lag ik er negen maanden uit. Toen heb ik wel gemerkt wat de sport voor mij betekent. Ik miste het enorm. De gezelligheid, de saamhorigheid. Maar ook het spel zelf: de drive, de ontlading, het vechten om de bal. Er wordt weleens gezegd dat bij basketbal bijna niks mag, maar het is een harde sport. Na elke wedstrijd heb ik blauwe plekken en schrale knieën.”

Ergotherapeut Mirjam Wagenaar: ‘Midden in de nacht mijn bed uit voor de Lakers’ 

Nu Wagenaar volop werkt als ergo-therapeut is het basketbal ook echt een uitlaatklep geworden. “Maakt niet uit waar ik mee zit, als ik de bal aanraak, ben ik het kwijt. Het is heerlijk om alles eruit te rennen en te gooien.” Al zorgt haar liefde voor de sport zo begin oktober juist voor wat minder ontspanning. Dan zijn de NBA Finals namelijk in volle gang. “Ik ben fan van de LA Lakers met Lebron James en Anthony Davis, maar ook toppers als Russell Westbrook en Damian Lillard vind ik geweldig om in actie te zien.” Wat gevolgen heeft voor haar nachtrust, want vanwege het tijdsverschil zijn die wedstrijden ’s nacht op tv. “Ik heb deze week al twee keer mijn wekker om 3.00 uur gezet. Dan rol ik mijn bed uit en kruip ik onder een dekentje op de bank. Wat minder slaap, maar dat is het waard.”

Delen