Uitlaatklep – Dansen

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke (bijzondere) manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: ergotherapeut Katinka Pauw, als zzp’er werkzaam bij drie eerstelijnspraktijken. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Guido Benschop

Dinsdagavond, Stadhuisplein Rotterdam. Er zijn twee tenten. In de ene wordt salsa/bachata gedanst, in de andere kizomba. Katinka Pauw (28) arriveert rond 22.00 uur en danst tot de muziek uitgaat om 2.00 uur. “Ik drink een keer iets tussendoor, want het is best intensief, maar verder dans ik de hele avond. Stilstaan is niets voor mij.” 

Minstens een keer in de week bezoekt de ergotherapeut ‘een feestje’. “Het is niet een avondje stappen, het gaat echt om het dansen. Alcohol wordt er niet of nauwelijks gedronken. Kan ook niet, met een paar wijntjes op kan ik niet volgen.” De ergotherapeut ruilt de ene danspartner in voor de andere. “Bij salsa/bachata is het gebruikelijk om na een nummer van partner te wisselen. Bij kizomba duurt het iets langer voordat je elkaar aanvoelt en draai je meestal pas na drie nummers door.” 

‘Stoppen met nadenken, anders kun je niet volgen’

Wie haar ziet dansen, zou het niet zeggen, maar Pauw zet pas in 2018 haar eerste passen op de dansvloer, als ze met een vriendin besluit salsa/bachata-les te nemen. Als ze op feestjes de romantische, sensuele kizombadans zien, spreekt die stijl hen nog meer aan. “Kizomba is wat minder over-the-topvrolijk en meer in contact met elkaar.” Omdat ze de danslessen ‘traag’ vinden, proberen de vriendinnen de basis van kizomba via tutorials op YouTube onder de knie te krijgen. 

En daar zijn ze aardig in geslaagd. “Het kan nog veel beter hoor”, benadrukt Pauw. “Ik wil het nog verder perfectioneren. Veel feestjes bezoeken dus.” Dat die ten koste gaan van haar nachtrust – vaak ligt ze pas rond 3.00 uur in bed – deert haar niet. “Ik krijg er juist energie van. Als ik dans, laat ik alle gedachten los. Je móet stoppen met nadenken, anders kun je niet volgen. En ik plan zelf mijn afspraken met cliënten; op woensdagochtend begin ik niet zo vroeg.”

Delen