Uitlaatklep – fietsen en golfen

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. Deze aflevering: bedrijfsarts Didi Aaftink uit Blaricum.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Angeliek de Jonge

Na ruim twaalf jaar op de internationale afdeling van KLM Health Services te hebben gewerkt – en veel te hebben gereisd – kiest bedrijfsarts Didi Aaftink (51) er twee jaar geleden voor om als zelfstandige verder te gaan. Bijkomend voordeel: meer tijd voor haar sportieve hobby’s golfen en fietsen. “In de wintermaanden sta ik meer op de fairway, de rest van het jaar zit ik vaker op de fiets.” 

De bedrijfsarts heeft een tijd gemountainbiket, maar nadat ze een paar keer ‘lelijk is gevallen’, laat ze de mountainbike in de garage staan. Nu pakt ze de e-bike voor woon-werkverkeer. “Defensie is een van mijn vaste opdrachtgevers; als het weer het toelaat, fiets ik twee keer per week 50 kilometer van Blaricum naar de Kromhout Kazerne in Utrecht en terug. Héérlijk, zuurstof happen.” 

Bedrijfsarts Didi Aaftink: ’Op de fiets trap ik het ongeduld eruit’

Óf ze pakt de racefiets voor een conditionele prikkel, om het hoofd leeg te maken én voor de gezelligheid. Sinds 2018 is Aaftink namelijk lid van de lokale wielervereniging. “Het zijn allemaal fietsfanaten bij die club. Ben ik zelf ook. Als we niet fietsen, hebben we het over fietsen. Over merken, trackers, de nieuwste gadgets, wel of geen voorvering. Kunnen we uren over praten.” Haar fiets heeft een recht stuur (“om mijn rug te ontlasten”) en iets dikkere banden dan de gemiddelde wielrenfiets, maar de bedrijfsarts kan goed meekomen in de groep die tussen de 25 en 27 kilometer per uur fietst. “Rondjes van 40 tot 60 kilometer maken we in het weekend. Ik ben best competitief ingesteld en als je met zo’n groep fietst, dan word je toch meer tot het uiterste gedreven.” Al heeft ze door de COVID-19-(teamsport)beperkingen het afgelopen jaar veelal alleen gefietst. “In de eerste coronagolf was het erg druk en hectisch op het werk. Toen had ik het echt nodig om ’s avonds in mijn eentje te fietsen om me weer op te laden voor de volgende dag.” 

Golf helpt haar overigens ook om de ‘werkknop’ even uit te zetten. “Dat is meer een mental game. Dat zorgt voor balans tussen geduld en ongeduld. Op de fiets trap ik het ongeduld eruit.” 

Delen