Uitlaatklep – kitesurfen

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Joris Jaspars, uroloog in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Evert van Moort

Zijn kitesurfboard en -uitrusting liggen altijd achter in de auto. Zo kan uroloog Joris Jaspars (53) na een werkdag of dienst direct naar de Zeeuwse kust rijden, als de wind gunstig is én de thuissituatie het toelaat, om een of twee uurtjes ‘te kiten’. En dan maakt het niet uit of het hartje zomer of winter is. “Bij kou is de kleding wat dikker, maar dat doet niets af aan de lol.” Al is het voorjaar wel zijn favoriete jaargetijde. “Volle zon, niet snikheet en krachtige wind: dat is het walhalla voor de kitesurfer.”

Wáár Jaspars het water opgaat, hangt van de windrichting af. “Dat is het mooie aan Zeeland. Door de vorm van de provincie zijn er altijd plekken waar de wind aanlandig waait, een voorwaarde om veilig te kunnen kiten.”

Uroloog Joris Jaspars: ‘Draaien, springen, landen: het geeft een machtig gevoel

Voordat de uroloog de witte jas verruilt voor zijn wetsuit, vraagt hij in een WhatsAppgroep met kitesurfers wie er nog meer het water opgaan. “Stel dat je lijn knapt of de kite op hol slaat, dan kan een ander je helpen. Er zitten meer dan tweehonderd kitesurfers in die groep; er zijn er altijd wel een aantal die ook gaan. Het is een individuele sport, maar de kitecommunity is hecht en sociaal.”

Zo’n vijftien jaar geleden komt Jaspars in Zeeland wonen, in een dorpje onder Goes, op tien tot twintig minuten rijden van de beste kitespots. De uroloog neemt lessen. Eerst op een gewoon kiteboard, later op een ‘surfboard’, waarmee je kunt kitesurfen in de golven. “Dan kun je allerlei trucs doen. Draaien, springen, landen: het geeft een machtig gevoel.” Ook de nieuwste discipline in kitesurfland, het zogenaamde foilen, omarmt Jaspars een paar jaar terug. “Op een foilboard vlieg je zelfs met windkracht 2 of 3 over spiegelglad water. Bijna geruisloos. Dat geeft weer een heel ander gevoel. Je kunt wel wat mijmeren, maar echt nadenken gaat niet, want je moet continu opletten. Moet je boven- of onderwind varen? Wie moet je ontwijken? Het is een fysieke sport, maar kitesurfen is voor mij vooral het hoofd leegmaken.”

Delen