Uitlaatklep – klimmen

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke (bijzondere) manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Patty Gisbers, dierenarts met een praktijk in Boxmeer.

Tekst: Martijn Reinink Beeld: De Beeldredaktie/Marcel Krijgsman

Het begon in Oostenrijk. Daar, op vakantie in de Alpen, besloten Patty Gisbers (46) en haar man een via ferrata (letterlijk: weg van ijzer) te proberen, waarbij je gezekerd aan een staalkabel een route door de bergen volgt. Deze routes, ook wel klettersteigen genoemd, variëren in duur en moeilijkheid. Gisbers: “Bij een A-route wandel je over relatief gemakkelijke paden, langs diepe afgronden. Bij de moeilijkste routes (E) klim je langs loodrechte rotswanden, soms zelfs met overhangende gedeelten, waarbij je ondersteboven hangt.” 

De dierenarts spreekt van een ‘geweldige ervaring’, die ertoe leidde dat ze vaker gingen en eigen klimbenodigdheden aanschaften. In de sportklimhal in Nijmegen volgden ze een cursus. 

Nu, zeven jaar later, zijn ze wekelijks drie tot vier keer in de klimhal te vinden en gaan ze geregeld op klimvakantie. Het Gardameer is favoriet.  “Buiten klimmen is heerlijk”, zegt Gisbers. “Dan geniet ik van de ongerepte natuur. Van de edelweiss die we tegenkomen, van een enorme steenarend op twee meter afstand. Maar klimmen in de hal is voor mij sportief gezien een grotere uitdaging. Binnen durf ik meer risico’s te nemen. Buiten ben je ook gezekerd, maar kun je toch lelijk over een rots schuren.”

Als het even kan, gaat het echtpaar samen naar de klimhal, al klimmen ze verschillende routes. “Mijn man houdt van routes met overhang. Ik verkies de meer technische routes, al zijn die ook zwaar genoeg. Helemaal boven kom ik niet altijd, maar daardoor blijft het uitdagend. Elk greepje dat ik verder kom dan de vorige keer, voelt als een overwinning.” Woensdagavond is hun vaste trainingsavond. “Woensdag is in de praktijk altijd een heel drukke dag. Als de training begint, kan ik de instructie soms met moeite volgen. Maar als ik eenmaal bezig ben, dan laat ik alles van me afglijden. Je moet je focussen, je moet op je techniek letten. Lichamelijk is het zwaar. Je hebt geen tijd om ergens anders aan te denken.”

Delen