Uitlaatklep – Mountainbiken

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke (bijzondere) manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Roel Verhoeven, technisch geneeskundige in het Radboudumc.

Tekst: Martijn Reinink  Beeld: De Beeldredaktie/Marcel Krijgsman

In trainingen fietst Roel Verhoeven (26) ook weleens op de weg, maar het liefst racet hij door de natuur, op een mountainbike, waarbij de marathondiscipline zijn voorkeur geniet. “Zo’n wedstrijd varieert in duur van zo’n drie tot wel elf uur. Je fietst niet steeds hetzelfde rondje, maar één lange afstand, waardoor je op de meest mooie en afgelegen plekken komt.” Lange afstanden liggen hem ook beter dan de kortere, meer explosieve disciplines. “In fietstermen: mijn vijfminuten-
wattages zijn niet om over naar huis te schrijven, maar het wattage dat ik in één uur trap is bijna gelijk aan dat van vier uur.”

Technisch geneeskundige Roel Verhoeven: Fijn om de focus even te kunnen verleggen’

Dat Verhoeven talent heeft, blijkt al op jonge leeftijd. Een loopbaan als fulltime professional zit er misschien wel in, maar hij vindt zijn maatschappelijke carrière belangrijker. “Ik zit nu bij de top 100 van de wereld. Als je de top 30 wilt halen, dan moet alles daarvoor wijken. De toppers leven naar elke wedstrijd toe. Ze kennen het parcours, weten waar ze gaan demarreren. Terwijl ik niet weet waar een berg eindigt en of ik een aanval dus moet pareren of niet. Dat is het verschil tussen het eerste treetje en het derde of vierde treetje. Maar daar heb ik vrede mee.”

Wat niet betekent dat Verhoeven niet vol voor zijn sport gaat. Naast zijn werk in het Radboudumc rijdt hij zo’n veertig tot vijftig wedstrijden per jaar voor het KMC-Fruit to Go-mountainbiketeam. “Daarbij maak ik tijdsefficiënte keuzes. Ik race veel in omliggende landen, dan kost het me niet zoveel reistijd.” Trainen doet de technisch geneeskundige vijf of zes keer in de week. “Vaak heb ik na mijn werk nog energie over, tot het irritante aan toe. Die energie kan ik hier in kwijt. En als ik eens een tegenvallende dag heb op het werk, is het fijn om even de focus te kunnen verleggen, en andersom net zo.”

Delen