Uitlaatklep – Musical

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke (bijzondere) manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Mariëlle van Vliet-Koelewijn, logopediste bij Esdégé Reigersdaal in Broek op Langedijk.

Tekst: Martijn Reinink  Beeld: De Beeldredaktie/Sebastiaan Rozendaal

 

Dansen, zingen, spelen. Van jongs af aan droomde Mariëlle van Vliet-Koelewijn (45) ervan om musicalster te worden. Dat is niet gelukt, althans niet professioneel. “Is niet erg hoor, ik vind logopedie een fantastisch vak.” Sinds 1994 is ze logopediste. En sinds 2012 maakt ze haar jeugddroom tóch een beetje waar. “Ik bezocht een voorstelling van musicalgezelschap Scala. Het plezier spatte eraf en ik was onder de indruk van de kwaliteit. Scala is een amateurvereniging, maar het artistiek team en het live orkest bestaan uit professionals.”

De logopediste trok de stoute schoenen aan, ging auditeren en werd aangenomen. Intussen heeft ze al in zes musicals gespeeld. “Het zijn bekende voorstellingen waarvan we de rechten kopen en waar we een ‘Scala-sausje’ overheen gooien.” Elk jaar spelen ze in maart een voorstelling in theater De Vest in Alkmaar. Vanaf mei repeteren ze elke dinsdagavond. “De voorstelling is een kers op een heel lekkere taart. Ik geniet van elke repetitieavond. Van het samenspelen, de openheid naar elkaar toe en de steun onderling, want er mislukt natuurlijk weleens iets.”

De voorstelling is een kers op een heel lekkere taart. Ik geniet van elke repetitieavond

Op die repetitieavonden denkt ze geen moment aan werk of thuis. “Ik vind het heerlijk om in de huid van een personage te kruipen, waardoor je een stukje van jezelf ontdekt. Of uitvergroot. Of verdiept. In Bad Girls speelde ik een gevangene die een politieagente had vermoord. Dat zou ik nooit doen, maar als je die rol geloofwaardig wilt brengen, dan moet je wel op zoek naar een donkere kant van jezelf. Voor mijn rol vorig jaar in Cabaret, mijn mooiste rol tot nu toe, moest ik ook echt buiten mijn comfortzone. Ik speelde de extravagante eigenaresse van de Kit Kat Klub, een legendarische Berlijnse nachtclub uit de jaren dertig.”

In de musical van dit jaar, The Wiz, op 15, 16 en 17 maart 2019 in De Vest, speelt de logopediste de rol van de goede fee Glinda.

Mariëlle van Vliet-Koelewijn

Delen