Uitlaatklep – Muurschilderingen

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van de dag. In deze aflevering: basisarts Mayumi Nijman, docent geneeskunde aan de VU. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Martijn Beekman

Het begon klein, in haar studietijd. Dan versierde Mayumi Nijman (31) na – of als ze zich verveelde tijdens – colleges de letters van aantekeningen die ze had gemaakt. Het viel haar studievrienden op dat ze dat bijzonder fraai deed, waarop Nijman werd gevraagd om eens een kaartje voor iemand te maken. Later werden dat welkomstborden voor bruiloften. “Gaandeweg ben ik me wat meer gaan verdiepen in kalligrafie en met name in lettering”, vertelt de arts-docent. “Dat laatste is wat speelser, dan maak je van verschillende soorten letters een illustratie. Dat kan op papier, digitaal, maar ik doe het ook met eten: met hagelslag of guacamole. Dan maak ik daar een kunstwerkje van, dat ik op de foto zet en op Instagram post, en daarna eet ik het op.”

In haar letterkunst verwerkt de arts-docent regelmatig elementen van het menselijk lichaam. “Op mijn slaapkamer hangt een afbeelding van een hamburger die ik heb gemaakt van hersenen, en ik heb een serie gemaakt van organen in de vorm van ijs.” Lachend: “Collega’s uit de zorg vinden het grappig, niet-medische vrienden vinden het vaak een beetje vies.”

Arts-docent Mayumi Nijman: ’In mijn eigen wereld als ik met een ontwerp bezig ben’ 

Dat ‘kleinere werk’ doet ze nog steeds, maar inmiddels beschildert Nijman ook muren. “Daarmee ben ik begonnen op Bonaire, waar ik als arts-assistent op de spoed werkte, en dat ben ik in Nederland blijven doen. Laatst heb ik in Duitsland een muurschildering van een schedel gemaakt, van drie bij twee meter.” Of ze dat op legale plekken doet? “Dat is een beetje dubieus. In dit geval ging het om een gebouw dat wordt gesloopt, dus werd het door de vingers gezien. Maar ik hoop uiteindelijk in opdracht mooie, grote muurschilderingen te mogen maken. Want het is gaaf om te doen én het is ontspannend. Lekker mijn hoofd leegmaken. Als ik met een ontwerp bezig ben, dan zit ik echt in mijn eigen wereld. Liefst zet ik een muziekje op en dans ik tussen het schilderen en letteren door. Dan laat ik echt alles los.”

Delen