Uitlaatklep – Roeien

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Krista Kortekaas, waarnemend huisarts in de regio Gouda.

Tekst: Martijn Reinink Beeld: De Beeldredaktie/Lex van Lieshout 

Ze had last van schouderklachten. Daarom wilde Krista Kortekaas (46) ‘de bovenkant wat meer in actie krijgen’. Even overwoog ze te gaan boksen, maar uiteindelijk viel haar keus op roeien. “Ik ben begonnen met een basisroeiopleiding van vier maanden, twee dagdelen per week. Om de techniek onder de knie te krijgen en blessures te voorkomen.”

Nu, ruim een jaar later, is de huisarts verslingerd aan de sport. Met een clubje dames stapt ze elke woensdagochtend in een drie-, vier- of vijfpersoonsboot om ‘een rondje te plassen’ van 9.00 tot 11.00 uur. Oftewel: 10 kilometer roeien op de Reeuwijkse Plassen. “Ik wist niet dat Nederland zó mooi was. Het is echt genieten. Van alles wat bloeit, de prachtige wolkenlucht, de opkomende zon, de vogels. En de vele bruggetjes: zo laag dat je met z’n allen plat moet liggen om eronderdoor te kunnen varen. Dat is een uitdaging, vooral voor de stuurman.” 

Huisarts Krista Kortekaas ‘Elke woensdagochtend een minivakantie’

Wie de boot bestuurt, geeft commando’s en roeit zelf niet. “Om ervoor te zorgen dat iedereen aan zijn sportieve trekken komt, wisselen we om de 3-4 kilometer van stuurman. Zeker in de winter moet dat ook wel. Dan zit je als stuurman met een dubbele deken om je heen en raak je alsnog bijna onderkoeld.”

Kortekaas’ mederoeisters zijn inmiddels roeivriendinnen geworden. “Als je elke week met elkaar roeit en daarna nog een kopje koffie drinkt, dan bouw je een leuke band op.” Het is de combinatie van dat sociale aspect, de natuur en de inspanning die het voor de huisarts een heerlijke onderbreking van de week maken. “Toen we in het begin van de pandemie zes weken niet konden roeien, realiseerde ik me hoeveel plezier en ontspanning ik eruit haal. Na de woensdagochtend ben ik altijd weer helemaal opgeladen. Het voelt als een minivakantie.” 

Delen