Uitlaatklep – schilderen

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: gynaecoloog Magda Armeanu uit Heemstede. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Olivier Middendorp

Als 15-jarige vluchtte Magda Armeanu (66) met haar ouders van Roemenië naar Nederland. “Ik had het soms moeilijk, miste mijn vrienden en grootouders.” Op de momenten waarop ze verdrietig was, pakte ze een potlood of kwast. “Toen al hielpen het tekenen en schilderen me om mijn gedachten te verzetten, om me weer vrolijk te voelen. Dat is altijd zo gebleven. Ik kan helemaal opgaan in een schilderij. Ook al staan er mensen om me heen te praten. Als ik bezig ben, hoor ik niks.” Haar leven lang is Armeanu blijven tekenen en schilderen. Vroeger deed ze dat op papier, nu op doek. Pablo Picasso is haar grootste inspiratiebron. “Zijn composities en de manier waarop hij tekent en met kleuren speelt, vind ik fascinerend.”

Gynaecoloog Magda Armeanu: ‘Ik ga helemaal op in een schilderij’

Tijdens haar drukke bestaan als gynaecoloog en plaatsvervangend opleider in het Kennemer Gasthuis, waar Armeanu twee keer een expositie hield, stond het schilderen op een wat lager pitje. Maar sinds negen jaar werkt ze voor het Andros Blaascentrum – twee dagen in de week – en kan ze meer tijd besteden aan haar uitlaatklep. “Ik heb thuis een eigen atelier. Daar ben ik wel een paar keer per week te vinden tussen de verf, het pigment en het acrylbindmiddel. Op vrijdagen schilder ik samen met acht amateurschilders in een ander atelier. Dat is ontzettend leuk; je leert van elkaar en inspireert elkaar. Daarnaast ben ik lid geworden van Pincet & Penseel, het gezelschap van de KNMG dat bestaat uit artsen die beeldende kunst beoefenen.”

In 2020 en 2021 ging de jaarlijkse expositie van Pincet & Penseel niet door, maar afgelopen juli vond deze wel weer plaats, in het Universitair Ziekenhuis van het Belgische Leuven. Er waren vier werken van Armeanu te zien. “Daken van Barcelona, geïnspireerd op Picasso, en drie schilderijen met dansers: Salsa 1, Salsa 2 en Hora.” Die laatste is haar favoriet. “In dit schilderij komt alles samen waar ik van hou: kleur, zon en levensplezier. De twaalf mensen dansen de hora, een Roemeense volksdans.”

Delen