Uitlaatklep – Spinning

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Cheryll Bischoff. Ze is bijna klaar met haar opleiding tot specialist ouderengeneeskunde in Zuyderland Medisch Centrum.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Marcel van Hoorn

Cheryll Bischoff (30) was een jaar of veertien, ze deed aan klassiek ballet, toen een vriendin haar meevroeg naar een dansles op de sportschool. Daar raakte ze verslingerd aan de dansprogramma’s van Les Mills. Later kwamen daar andere programma’s bij, waarna ze, noodgedwongen, op de spinningbike stapte. “Tijdens wintersport liep ik een knieblessure op. Het enige wat ik nog kon, was fietsen, terwijl ik niet zo van fietsen hield.” 

Dat is nu wel anders. Bischoff is zelfs instructeur geworden. Sinds acht jaar geeft de aios ouderengeneeskunde wekelijks een bodypumples en twee fietslessen van Les Mills: SPRINT en RPM. Daarnaast werkt ze als ‘assessor’ voor de overkoepelende organisatie in Nederland en Vlaanderen. “Het groepsfitnessconcept van Les Mills, opgericht door een voormalig Nieuw-Zeelandse atleet, spreekt me erg aan. Elke drie maanden komen er nieuwe programma’s uit, met nieuwe choreografie, op nieuwe muziek. Hoe ze lessen opbouwen en welke combinaties ze gebruiken: het is altijd gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.” En leuk om te doen. “Hoe moeilijk een dag ook is geweest, na een workout is mijn hoofd helemaal leeg.” 

Aios ouderengeneeskunde Cheryll Bischoff: ’Ik heb geen lay back-stand’ 

Van de twee fietsprogramma’s is SPRINT haar favoriet. “Mijn behoefte om het uiterste uit mezelf te halen, kan ik het beste in deze high-intensity training kwijt. In 30 minuten zoek je echt je grenzen op. Op het hoogtepunt van zo’n les kan ik geen drie woorden achter elkaar zeggen.” Of dat niet lastig is als instructeur? “Het motiveert de groep om ook stuk te gaan. Daarbij kan ik als instructeur ‘floor coach’-momenten inbouwen. Dan stap ik van de fiets om deelnemers van dichtbij te coachen en te pushen en kan ik zelf even op adem komen.” 

Het plezier dat ze haalt uit het ‘spinnen’ heeft er zelfs voor gezorgd dat Bischoff nu een mountainbike en racefiets in de schuur heeft staan. “Ik ben een mooi-weer-fietser en trap altijd flink door. Of ik nu voor de lol of naar het werk fiets: ik heb geen lay back-stand, het móet hard.”

Wilt u ook vertellen over uw ‘uitlaatklep’? Mail het naar redactie@artsenauto.nl o.v.v. ‘Uitlaatklep’

Delen