Uitlaatklep – Westernsport
In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke (bijzondere) manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: dierenarts Giliam van der Straaten van Dierenkliniek de Vijfsprong.
Tekst: Martijn Reinink Beeld: De Beeldredaktie/Marco Vellinga
Nadat hij eerst zowel de spring- als dressuursport beoefende, maakte dierenarts Giliam van der Straaten (34) in 2011 de overstap naar de westernsport. Een sport die vele disciplines kent, alle gebaseerd op het werk dat cowboys vroeger deden met hun paard. “Ik ben allround begonnen, maar gaandeweg heb ik me vooral toegelegd op reining”, vertelt Van der Straaten. “Soms gekoppeld aan een cowhorse-proef, waarbij je met je paard een koe op hoge snelheid door de bak moet drijven.”
De reining-proef heeft wel wat weg van dressuur. “Maar dan sneller en spectaculairder, met oefeningen als spins, cirkels, wissels en sliding stops. Daarbij leid je het paard met subtiele hulpen, met de teugels zo los mogelijk. Dat past bij hoe ik over paardensport denk: een paard moet een happy atlete zijn.” Al is deze tak van sport, met z’n sliding stops, wel belastend voor de benen van een paard. “Ze zijn erop gebouwd, het zijn compacte, gespierde paarden. Bovendien rijden we op een speciale, gladde bodem, met een losse zand- en leemlaag. En afwisseling is belangrijk: je traint niet elke dag sliding stops.”
Dierenarts Giliam van der Straaten: ‘Een paard moet een happy atlete zijn’
Het vergt wel de nodige training om een paard klaar te stomen voor de grote westernsportwedstrijden die er jaarlijks in Nederland worden gehouden. “Vier tot vijf keer in de week oefenen”, zegt Van der Straaten. “Ik vind het heerlijk om op die manier de focus even te verleggen na een drukke werkdag. Als de oortjes naar voren gaan en ze gaat er helemaal voor, dan geeft dat echt een kick.” Al moet de dierenarts het momenteel zonder die kick doen. Recent is zijn merrie namelijk met pensioen gegaan. “Ik zie ernaar uit om het veulen (op de foto, red.) dat we hebben gefokt, straks zadelmak te maken en langzaam op te leiden voor deze sport. En tot die tijd rijd ik voor de ontspanning af en toe op het paard van iemand anders.”