Uitlaatklep – Zouk-lambada

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van elke dag. In deze aflevering: huidtherapeut Edelmar Pieternelle uit Amsterdam.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Sander Koning

Op Curaçao – waar Edelmar Pieternelle (40) is geboren en getogen – doet hij op 7-jarige leeftijd mee aan een zangwedstrijd. “Ik vergat de tekst, dus begon ik maar te dansen. Daardoor won ik toch nog een prijs, voor meest dynamische act.” Daar is het zaadje geplant. Als Pieternelle in 2001 naar Nederland verhuist om te studeren – zijn keus valt op huidtherapie – speelt dansen al een belangrijke rol in zijn leven. Hij danst verschillende stijlen, wint diverse wedstrijden, maar verpandt zijn hart uiteindelijk aan zouk-lambada, een ‘iets rustigere en meer vertellende’ stijl dan de traditionele lambada.

Met de jaren voegt de huidtherapeut hier met zijn danspartners eigen ‘contemporary elements’ aan toe. “Ik ben niet degene die leidt; we spelenop elkaar in. De een zet een movement of figuur in, de ander maakt het af. Het zijn allemaal vloeiende bewegingen, we doen veel lifts; het is alsof we vliegen op de dansvloer, waarbij we met de dans een verhaal proberen te vertellen. Vaak studeren we voor een show wel een choreografiein, maar het liefst laten we ons leiden door de muziek en door elkaar en creëren we samen iets.”

Huidtherapeut Edelmar Pieternelle: ‘Liefst laten we ons leiden door de muziek en door elkaar’

Zijn dansstijl ‘contemporary zouk’ slaat aan: onder zijn artiestenaam Pasty Dance reist Pieternelle de hele wereld over om dansles te geven en shows op te voeren met verschillende danspartners (op de foto lift hij Xanne Mesinga). Van Australië tot Sri Lanka en van India tot Canada. Jarenlang staat zijn leven zeven dagen in de week in het teken van dansen en is hij niet actief als huidtherapeut. In 2019 pakt hij dat werk weer op. “Met de komst van een kleine had ik behoefte aan wat meer structuur. Bovendien miste ik de patiënten en het behandelen, ik voelde me niet compleet. Nu ik het weer combineer, voel ik me supercompleet. De energie die ik van het dansen krijg, neem ik mee naar de praktijk en andersom.” 

Delen