Unfinished business

In de Kamer wil Ernst Kuipers niet na de verkiezingen. Maar als hij de kans krijgt om in het nieuwe kabinet door te gaan als minister van VWS, grijpt hij die met beide handen aan. In het tv-programma Op1 zei hij blij te zijn een bijdrage te hebben kunnen leveren om de zorg “een andere kant uit” te krijgen. Die beweging wil hij doorzetten.

Tegelijkertijd zei hij ook dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het zorgveld die al in gang gezette beweging niet meer loslaat. Of die beweging daadwerkelijk door het hele zorgveld zo breed wordt gedragen als hij stelt, is punt van discussie. Niet iedereen is direct bereid om de eerste stap te zetten, maar dat stappen nodig zijn ontkent niemand.

‘Niet iedereen is direct bereid de eerste stap te zetten, maar dat stappen nodig zijn ontkent niemand’

De zorgverzekeraars waarschuwden vorige week al, bij de presentatie van hun halfjaarcijfers, dat de zorgpremie volgend jaar flink duurder zal worden. Waarschijnlijk meer dan tien euro per maand zelfs. Kuipers zei die verwachting te delen. Een populaire opvatting is dat te veel mensen aan in plaats van in de zorg werken en dat dit alle nu bestaande problemen heeft veroorzaakt. Maar het simpele feit is dat de lonen en de prijzen stijgen en dat de zorgvraag toeneemt. Dat die lonen stijgen vinden we allemaal terecht. En die stijgende zorgvraag komt van onszelf, en wordt ook niet altijd even structureel en effectief geremd door de zorgaanbieders (of door investering in andere zaken dan zorg, zoals bestaanszekerheid of eenzaamheidsbestrijding). Maar het moet wel allemaal ergens van betaald worden.

Delen