Vaccinatieperikelen

Twee berichten in elkaars verlengde. Allebei hebben ze met vaccinatie te maken, maar de uitgangspunten konden niet verder uit elkaar liggen. In de eerste plaats is er de huisarts uit Heemstede die weigert zijn patiënten te vaccineren.

Op zich hebben artsen dit recht, alleen hebben ze daarbij dan de plicht de patiënt te verwijzen naar een collega die het vaccin wel wil toedienen. Uit de patiëntverhalen begrijpen we dat hij dit niet deed, maar dat hij nota bene hen zelfs dwarsboomde als ze zelf probeerden elders gevaccineerd te worden.

‘Catch-22: gepensioneerde artsen willen wel helpen vaccineren, maar mogen niet omdat ze niet langer BIG-registreerd zijn’

Aan de andere kant van het spectrum zit Chiel Bos, bij velen bekend als voormalig directeur zorg van Zorgverzekeraars Nederland. Maar hij begon zijn carrière als apotheekhoudend huisarts in Spanbroek-Opmeer. Via LinkedIn vraagt hij nu aandacht voor het feit dat hij juist graag wil helpen met vaccineren, maar dit niet mag. Een paar jaar geleden heeft het ministerie van VWS besloten gepensioneerde artsen uit de BIG-registratie te schrappen. En nu roept hetzelfde ministerie gepensioneerde artsen op om te gaan vaccineren. Maar: ze moeten wel BIG-geregistreerd zijn. Catch-22.

Bos krijgt tientallen reacties en daarin valt zonder uitzondering iedereen hem bij. Ook (eveneens niet langer BIG-geregistreerde) collega’s, die net als hij klaar staan om te helpen. Een van hen doet het voorstel naar analogie van het initiatief prullenbakvaccin.nl de actie prullenbakarts.nl te starten. Een prikkelend idee. Maar het zou waardevol zijn als het niet zover hoeft te komen en mensen met ervaring gewoon de ruimte krijgen om te doen wat nodig is.

Delen