Van dik hout

Loopt u maar rustig door mensen, niets aan de hand. Gewoon lekker de deur uit gaan, goed bewegen, flink sporten, lekker eten. Zoek elkaar op, heb plezier in het leven. Hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir zijn ervan overtuigd dat het hele gedoe van de anderhalve-meter-samenleving nergens goed voor is. En om het te illustreren vertellen ze niet alleen ‘op persoonlijke titel’ hun verhaal, maar staan ze ook gebroederlijk naast elkaar op de foto.

IJdeltuiterij, werd op social media gesteld. Maar dat is het niet. René Froger die “Wij worden het hardst getroffen” zegt, dát is ijdeltuiterij. Zulk geklets hoef je niet serieus te nemen. Evenmin als het handvol demonstranten dan op het Binnenhof ‘Ik heb recht op mijn leven’ loopt te roepen als argument tegen de coronamaatregelen.

De stellingname van Grandjean en Ozdemir verdient een scherpe veroordeling

Maar als twee medisch specialisten zich tegen die maatregelen keren, is wat anders aan de hand dan ijdeltuiterij. En als ze dat in het openbaar doen, door zich door een krant te laten interviewen, dan wordt ‘op persoonlijke titel’ op slag inhoudsloos. Het woord van artsen weegt zwaar voor mensen en dat weten deze twee heren natuurlijk ook. Maar kijk eens naar de toon die ze bezigen: “Het zijn hoofdzakelijk ouderen, mensen met veel overgewicht en patiënten die meer onder de leden hebben, en de dood hoort nu eenmaal bij het leven.” Columnist Marianne Zwagerman kreeg een storm van kritiek over zich heen naar aanleiding van haar ‘dor hout’-uitspraak, en terecht. De stellingname van Grandjean en Ozdemir verdient eenzelfde scherpe veroordeling.

Delen