Van een andere orde

Het kan snel gaan in bestuurderskringen, ook in de zorg. Op 7 oktober lees ik op mednet.nl nog het bericht dat Willem van der Ham nog steeds ferm in het zadel zit als voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. En nu, op de kop af twee weken later, lees ik dat Frank de Grave door diezelfde Orde wordt gezien als zijn gedroomde opvolger.

De voorzitterstermijn van Van der Ham verstrijkt in december, maar de laatste maanden was hij al weinig meer in beeld. Waar het om de positie van de vrijgevestigde medisch specialisten ging, kwam vooral Janko de Jonge van de Kamer Vrij Beroep van de Orde in de media. Maar dit gebeurde pas nadat Van der Ham eerder in de discussie over de vrijgevestigden had laten zien niet altijd even handig te manoeuvreren.

In dit licht is het een slimme zet van de Orde om nu een relatieve buitenstaander naar voren te schuiven als voorzitter. De discussie over de positie van de vrijgevestigde medisch specialisten heeft de eenheid binnen de Orde ernstig geschaad. Een nieuwe voorzitter uit eigen gelederen zou die eenheid veel moeilijker kunnen herstellen, omdat hij zelf altijd aan de ene óf aan de andere kant staat. De Grave heeft dit nadeel niet, en is voldoende bruggenbouwer om de rust in de Orde te kunnen herstellen. Bovendien heeft hij in eerdere functies het krediet opgebouwd om serieus genomen te worden door de stakeholders met wie de Orde in het debat over de vrijgevestigden te maken heeft.

De algemene ledenvergadering van de Orde vergadert 25 november over De Grave’s benoeming. Voor die tijd gaan mijn gezin en ik even op vakantie. Op 1 november zie ik u graag terug op deze plaats.

Delen