Verder durven kijken

Guido Zonneveld, CIO van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, begrijpt het: ziekenhuizen moeten taken afstoten. Het ziekenhuislandschap verandert snel en ziekenhuizen die daarop niet voldoende proactief inspelen, hebben in de nabije toekomst een enorm continuïteitsprobleem.

De Noordwest Ziekenhuisgroep begrijpt dit ook. Het bestuur ziet in dat concentratie van complexe meerdaagse cardiologische zorg noodzakelijk is om deze zorg ook in de toekomst tegen een goede prijs/kwaliteitsverhouding te kunnen blijven bieden. Maar de keuze voor Alkmaar leidt tot verzet van het gemeentebestuur in Den Helder, die dit besluit ‘onaanvaardbaar en onbespreekbaar’ noemt. Om deze uitspraak kracht bij te zetten, heeft het college van burgemeester en wethouders in een brief de hulp van minister Edith Schippers ingeroepen. En de SP is hier meteen bovenop gedoken om ‘ontmanteling’ van het ziekenhuis in Den Helder te voorkomen.

En zo ontstaat een sneue gang van zaken, met de dreiging dat de uiteindelijke beslissing over het toekomstig profiel van het ziekenhuis in Den Helder niet meer op basis van de inhoud wordt genomen, maar van politieke stampij. Het bestuur – dat met de beslissing tot concentratie van zorg nu net had laten zien een breder toekomstperspectief voor de zorg te hebben dan de goedkeuring van de eerstvolgende jaarrekening door de accountant – ziet zich nu gedwongen drie wijzen in te schakelen om tot een Salomonsoordeel te komen. Laten we hopen dat ook die wijzen verder kijken dan de neuzen van de gemeentebestuurders lang zijn.

Delen