Verdomhoekje

De redactie van de Volkskrant liet er geen misverstand over bestaan: ‘Artsen sjoemelen voor een miljard aan extra inkomsten bij elkaar’. Ook nu.nl was ondubbelzinnig duidelijk: ‘Artsen frauderen voor miljard euro’. Daarbij vergeleken hield De Telegraaf het verrassend beschaafd met ‘Artsen declareren dubbel’. Voor de man in de straat is de publieke veroordeling van de medisch specialisten dus al een feit, na de publiciteit over het promotieonderzoek van econome Fleur Hassaart.

Helaas maakt de Orde van Medisch Specialisten het zichzelf niet gemakkelijk met haar reactie dat ze geen signalen heeft ontvangen dat er wordt gerommeld met de declaraties. Nee dat snap ik. Als ik zelfverzonnen interviews publiceer meld ik dat ook niet bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Ik kijk wel uit.

Met haar opmerking dat het de taak van de zorgverzekeraars is om die declaraties uit te zoeken heeft de Orde overigens wel gelijk. Niet voor niets is zorgverzekeraar CZ de werkgever van Hassaart. Ook Hassaart zelf zegt dat zorgverzekeraars zich harder moeten opstellen op dit punt. Maar vreemd genoeg zegt ze erbij dat dit lastig is omdat de sympathie van de patint meer bij de arts ligt dan bij de zorgverzekeraar. Ik betwijfel of ze hierin gelijk heeft. Terwijl de zorgverzekeraars al lang aan tafel zitten met de patintenverenigingen, zitten de medisch specialisten nog steeds sterk in de hoek van zich verweren tegen geluiden van buitenaf. Het feit dat ze verdeeld zijn over 29 wetenschappelijke verenigingen is daarbij koren op de molen van de buitenwereld. Die kunnen met zijn allen nooit zelf de publicitaire agenda naar hun hand zetten. Bovendien kun je ze makkelijk tegen elkaar uitspelen. Het is dan ook niet voor niets dat Ordevoorzitter Frank de Grave in spreekbeurten de medisch specialisten oproept een eenheid te smeden.

Delen