Verdwijntruc

Wat doen we als er in de openbare apotheek te veel discussie aan de balie ontstaat over de zes euro die de patiënt moet betalen voor het begeleidingsgesprek bij eerste uitgifte? Dan halen we dat begeleidingsgesprek weer gewoon van de factuur af. Het gesprek wordt nog wel op de nota genoemd, maar de kosten die de patiënt ervoor moet betalen worden samengevoegd met de terhandstellingskosten van het geneesmiddel.

Wat de meerwaarde is van dit lachwekkende spelletje Now you see me, now you don’t blijft tamelijk obscuur. De Nederlandse Zorgautoriteit, verantwoordelijk voor deze beslissing, laat zelf al direct weten niet te verwachten dat deze aanpassing een einde maakt aan alle discussie aan de apotheekbalie. Je vraagt je af waarom deze aanpassing dan toch wordt gedaan. Helaas gaat de NZa hier niet op in.

Heeft ze misschien naar de onvolprezen jaren tachtig tv-serie Yes Minister zitten kijken? Een van de afleveringen daarvan heet Open government (). Minister Jim Hacker doet er alles aan om openheid te bieden over alle reilen en zeilen van de overheid, maar faalt daarin uiteindelijk jammerlijk. “This is the closed season for open government” luidt de slotconclusie. In het kader van het jaar van de transparantie is deze aflevering meer dan de moeite waard om terug te kijken.

https://www.youtube.com/watch?v=5_FHzrN49Nk

Delen