Vergrootglas

Gelukkig ben ik geen medisch specialist of huisarts. Je zou maar zo’n hardwerkende dokter zijn en bij ieder zuchtje tegenwind onder het vergrootglas komen. Want dat gebeurt tegenwoordig. Vroeger (toen alles beter was) konden dokters nog eens onopgemerkt een foutje maken of wat horkerig zijn in de bejegening, maar nu wordt ieder (vermeend) ‘vlekje’ breed in de media uitgemeten. Bij voorkeur ruim van commentaar voorzien door leken, die vanaf het televisiescherm roepen dat hun dierbare in ziekenhuis X is overleden door een fout van dokter Y. Artsen weten de spotlights op zich gericht en komen vaak niet meer in beeld vanwege hun deskundigheid, maar juist vanwege dat wat fout gaat.

Allemaal ruis, allemaal voer voor perceptievorming van de patiënt

Als rechtgeaard oud-zorgprofessional, luister ik altijd met gemengde gevoelens naar de verhalen op feestjes, het schoolplein of de werkvloer. De ene na de andere onvolkomenheid in de gezondheidszorg komt naar voren. Ouders die geopereerd zijn en zonder recept of ontslaggesprek mee naar huis mogen, waardoor het in de thuissituatie misloopt. Medisch specialisten die niet verder kijken dan hun eigen specialisme en daarom een voor de hand liggende diagnose missen. Specialisten die tegenover de patiënt, die inhoudelijk uiteraard van toeten nog blazen weet, de huisarts afvallen of andersom. Allemaal ruis, allemaal voer voor perceptievorming van de patiënt, die immers niet gehinderd door enige kennis en met emotie naar de materie kijkt.

Mijn gemengde gevoelens zijn gebaseerd op het feit dat ik loyaal ben en net iets meer weet dan de doorsneepatiënt. Ik ben tenslotte ooit opgeleid tot verpleegkundige en heb jaren in de praktijk meegelopen. Dat zorgt voor begrip en ook voor relativeringsvermogen. Ik heb dan ook de sterke neiging om plaatsvervangend in de verdediging te schieten. Aan de andere kant maak ik ook zelf weleens iets mee waarvan ik denk: dit had veel beter gekund en had zomaar fout af kunnen lopen. En in die zin ben ik dan weer blij met het feit dat artsen scherp worden gehouden door mijn collega’s van de algemene media. Maar dat mag voortaan wel met wat meer kennis van zaken.

Delen