Verkeerd signaal

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan op weinig publieke sympathie rekenen voor de beslissing de radioloog die positief is getest op Covid-19 gewoon te laten doorwerken in het ziekenhuis. Maar ook hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss heeft er geen goed woord voor over.

Het ziekenhuis beroept zich op een laag besmettingsrisico en op onmisbaarheid van de betreffende radioloog. Beide argumenten zijn discutabel. Het ziekenhuis zegt niet te kunnen ingaan op de vraag over de viral load van de radioloog omdat dit zijn privacy raakt. Een privacy-argument wordt wel vaker gebruikt als dat goed uitkomt. Maar afgezien daarvan: die viral load hoort gewoon geen argument te zijn. Wie positief is gaat in isolatie, punt.

‘Wie positief is gaat in isolatie, punt’

Ook bij het argument van die onmisbaarheid zijn vraagtekens te plaatsen. In de eerste plaats had de radioloog in kwestie natuurlijk zo verstandig moeten zijn om te zeggen: “Onmisbaar of niet, ziek is ziek”. Maar het ziekenhuis hoort wat dit betreft ook een voorbeeldfunctie te vervullen: in een ziekenhuis horen de patiënten de zieke mensen te zijn, niet de medewerkers. Als een medewerker ziek is, heeft de werkgever de taak een oplossing te zoeken en dat was in dit geval ook best mogelijk geweest. Een radioloog die als waarnemer in te huren is bijvoorbeeld, of een jonge klare. Daarvan zitten er genoeg kerngezond thuis op de bank.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Ok
    Geplaatst op 10 november 2021 om 19:35 | Permalink

    Dat je je als radioloog door virussen laat gebruiken als transportmiddel naar je leefomgeving inclusief cliënten en collega’s, roept zeker vragen op.

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 10 november 2021 om 20:47 | Permalink

    Dat zeker. Vragen aan de radioloog in kwestie, maar ook aan zijn collega’s en aan het ziekenhuisbestuur.