Verkeerd signaal

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan op weinig publieke sympathie rekenen voor de beslissing de radioloog die positief is getest op Covid-19 gewoon te laten doorwerken in het ziekenhuis. Maar ook hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss heeft er geen goed woord voor over.

Het ziekenhuis beroept zich op een laag besmettingsrisico en op onmisbaarheid van de betreffende radioloog. Beide argumenten zijn discutabel. Het ziekenhuis zegt niet te kunnen ingaan op de vraag over de viral load van de radioloog omdat dit zijn privacy raakt. Een privacy-argument wordt wel vaker gebruikt als dat goed uitkomt. Maar afgezien daarvan: die viral load hoort gewoon geen argument te zijn. Wie positief is gaat in isolatie, punt.

‘Wie positief is gaat in isolatie, punt’

Ook bij het argument van die onmisbaarheid zijn vraagtekens te plaatsen. In de eerste plaats had de radioloog in kwestie natuurlijk zo verstandig moeten zijn om te zeggen: “Onmisbaar of niet, ziek is ziek”. Maar het ziekenhuis hoort wat dit betreft ook een voorbeeldfunctie te vervullen: in een ziekenhuis horen de patiënten de zieke mensen te zijn, niet de medewerkers. Als een medewerker ziek is, heeft de werkgever de taak een oplossing te zoeken en dat was in dit geval ook best mogelijk geweest. Een radioloog die als waarnemer in te huren is bijvoorbeeld, of een jonge klare. Daarvan zitten er genoeg kerngezond thuis op de bank.

Delen