Verplicht vrijwillig
Op zorgvisie.nl lees ik een interessante reactie op het bericht van ActiZ. Directeur Aad Koster van ActiZ zegt als gevolg van de bezuiniging in het regeerakkoord van 2,4 miljard euro op de ouderenzorg te vrezen voor het verlies van tienduizenden banen in de thuiszorg. Erg contraproductief, stelt hij, als je bedenkt dat het ook overheidsbeleid is om ouderen zo lang mogelijk – met gerichte en gepaste zorg – in de eigen thuissituatie te laten blijven in plaats van hen intramurale zorg te bieden. Daarin heeft hij onontkoombaar gelijk.
En de reactie (van ‘Frans’) luidt: “Voorspelling: deze ontslagen medewerkers moeten straks verplicht vrijwillig, als tegenprestatie voor de uitkering, in de zorg gaan werken.” Een pijnlijk realistische voorspelling, zo vrees ik. En een die volstrekt contraproductief is aan de toenemende aandacht voor elkaar helpen en op vrijwillige basis iets voor een ander over hebben. De onlangs tot stand gekomen marktplaats We Helpen – waarin een aantal initiatieven op dit gebied zijn gebundeld – is een exponent van deze maatschappelijke beweging.
Door de uitstroom van zorgprofessionals waarover Koster het heeft, gekoppeld aan het overheidsbeleid van extramuralisatie, zou de zorgvraag echter zo sprongsgewijs toenemen dat mensen ervoor terugdeinzen. Met het huidige beleid zou de overheid dus weleens in één pennenstreek een net opkomend burgerinitiatief om zeep kunnen helpen dat ze de komende jaren keihard nodig heeft.
2 reacties
Dat doet mij dan toch weer denken aan de uitspraak: “Is dit beleid, of is er over nagedacht?”
JD Uithof
7 november 2012 / 16:45http://Www.wehelpen.nl is een initiatief van oa PGGM, waarvan de bestuursvoorzitter Martin van Rijn was. Diezelfde Martin van Rijn gaat nu naar VWS om de klus die hij voor 2006 is begonnen verder af te maken.
in Zorgvisie staat het volgende:
Staatssecretaris Van Rijn
De nieuwe staatssecretaris wil zich richten op betaalbare zorg dichtbij huis. ‘Daarom wil ik de zorg voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking hervormen’, zo stelt Van Rijn. ‘Bij deze zware opgave hebben wij elkaar hard nodig. Ik wil samen optrekken met cliënten, mensen die in de zorg werken, gemeenten en verzekeraars.’
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: VWS )
wehelpen is zeer zeker geen burgerinitiatief. zie de website. Tenzij F v Wijck wil zeggen dat iedereen in dit land een burger is en daarom wehelpen.nl een burgerinitiatief mag worden genoemd.
Zelfredzaamheid van de burger staat bovenaan de lijst van VWS om de kosten in de zorg te drukken. Daarna komt samenredzaamheid en bedenk dan dat de Overheid geen partij is in die samenredzaamheid. Het wekt geen verwondering te zien dat CZ, Achmea en Menzis achter het initiatief zitten van wehelpen. Het scheelt hen uitkering van de schadelast. Denk maar niet dat er een premie verlaging in zit. In de ogen van commerciele verzekeraars wordt de stijging van de schadelast verminderd. Dat is toch voldoende?
De Overheid als schild van de sociaal zwakkeren, minder vermogenden en de burgers met pech is er sinds 2006 niet meer.
En dat was bewust beleid; A Klink in zijn Oratie bij zijn acceptatie van het Hoogleraarschap aan de VU en VUmc; met de afschaffing van het ziekenfonds en de privatisering van de zorg gelden de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur niet meer in de zorg” en ‘dat is wel zo makkelijk om onderhandelingen over tarieven en prijzen en salarissen eenvoudiger te maken”.
Heel ver is er niet over nagedacht door de Martin van Rijns van deze wereld. De toekomst is voor iedereen zichtbaar; ons voorland is de USA. Het meest ontwikkelde ontwikkelingsland.
En dat moeten wij niet willen.
Wehelpen.nl zegt dan ook niet waarmee of waarbij zij de burger helpen. De burger moet het allemaal zelf doen. Macrobeslag van de Overheid op de burger is opgelopen tot 60,3% van het bNP. Van iedere euro gaat 60.3 cent via de overheid. Een wereldrecord.
In de USA is dat nog geen 35%. Dat geeft de burger de financiele ruimte om zelf orde op zaken te stellen. Echter niet iedere burger kan dat ook. Niet iedereen is bestuursvoorzitter van CZ, Menzis, PGGM of directeur van de Overheid. (1 op 9 ambtenaren is inmiddels directeur! In de private sector is dat 1 op 50)
De Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur lijken niet alleen in de zorg niet meer te gelden.
Dan is staand beleid vrijwillig verplicht.
Cie Baarsma komt dan ook met het advies de Restitutie Polissen af te schaffen, een wettelijk verbod voor private verzekeraars om een van Overheidswege opgelegd budget niet te overschrijden. Nakomen van In Natura Polissen staat dan op de helling en daarmee het hele contract recht in Nederland.
Oplossing van de Overheid: wettelijk opgelegde gratis doorleverplicht voor zorgaanbieders.
A Klink ziet geen probleem. Martin van Rijn ziet geen probleem. E Schippers ziet geen probleem. W Bos ziet geen probleem.
En dat is het probleem van de burgers in dit land.
ANH Jansen
7 november 2012 / 20:12