Verslik je niet

In de missie van het Deventer Ziekenhuis lees ik dat dit een topklinisch ziekenhuis is met nauwelijks uitstroom naar academische centra. Het vervult op enkele zorggebieden een bovenregionale functie, heeft een zeer korte verpleegduur en heeft twee buitenpoli’s om tegemoet te komen aan de wensen van de patiënten.

Blijkbaar is deze beschrijving van de missie van het ziekenhuis echter achterhaald, want sinds gisteren staat ineens niet meer de medische zorg centraal, maar de gastvrijheid. Tot op zekere hoogte begrijp ik dit ook wel. Ik kan me voorstellen dat ziekenhuizen het beu zijn om in de vergelijking met zelfstandige behandelcentra het onderspit te delven op het punt van bejegening. Maar een ziekenhuis dat daaruit de conclusie trekt het contract met de cateraar te moeten opzeggen en de restaurantfunctie weer in eigen beheer te moeten nemen, schiet toch een beetje door.

Ongeacht hoe hard Fred If Disney ran your hospital Lee ook roept dat een ziekenhuis ervoor moet zorgen dat het patiëntenbezoek een belevenis moet zijn, is een ziekenhuis geen restaurant. De patiënten komen er in de eerste plaats vanwege die topklinische medische behandeling, niet vanwege de culinaire voorzieningen. En in de patiënttevredenheid speelt bejegening ontegenzeggelijk een grote rol, maar die zit meer in hoe de medewerkers met de patiënten omgaan dan in de vraag of de koffie wel of niet in echte mokken wordt geserveerd.

Afgezien daarvan, zelfs al wil je de catering meer aandacht geven, dan nog is dit geen reden als ziekenhuis die functie weer naar je toe te trekken. Met externe cateraars zijn hierover uitstekend afspraken te maken. En dan kan het ziekenhuis zich gewoon met de patiëntenzorg blijven bezighouden.

Delen