Verspilde moeite

‘En we zijn weer terug bij af.’ Deze reactie las ik gisteren op Twitter op het bericht dat de Belastingdienst medisch specialisten alsnog gewoon als ondernemers aanmerkt als ze weer terugkeren naar de ouderwetse maatschap. Dat de Belastingdienst over dit onderwerp nu bakzeil heeft gehaald, is te danken aan twee zaken die Ceifer Accountants en Belastingadviseurs aankaartte. Lex Berndsen en Ivo Knotnerus legden eerder dit jaar al uit waarom de paniekreactie van de medisch specialisten van twee jaar geleden verspilde moeite was en de Belastingdienst erkent dit nu.

De belastingdienst heeft het niet leuker gemaakt en bovendien niet makkelijker

Volgens Ceifer kan de uitspraak van de Belastingdienst grote gevolgen hebben. De medisch specialisten die twee jaar geleden in grote haast een persoonlijke holding-bv oprichtten, om nog als fiscaal ondernemer te kunnen worden aangemerkt, hadden dat achteraf beschouwd net zo goed niet kunnen doen. En ook de toekomst van de coöperaties die medisch specialisten rond diezelfde tijd – eveneens onder tijdsdruk – opzetten, staat door de uitspraak van de Belastingdienst op de tocht.

De conclusie: de Belastingdienst heeft het niet leuker gemaakt en bovendien niet makkelijker. Medisch specialisten nerveus gemaakt, hun aandacht afgeleid van de patiëntenzorg en de samenwerking met het ziekenhuisbestuur, geld verspild aan bv’s die helemaal niet nodig bleken te zijn, onrust in de ziekenhuiswereld gecreëerd. Als het niet zo diep triest was, zou je er bijna om kunnen lachen.

Delen