Versterk de keten

We wisten het natuurlijk al lang, maar het is toch goed dat hoogleraar geriatrie-ouderengeneeskunde Sophia de Rooij (Groningen) nu ook op basis van gericht onderzoek tot de conclusie komt dat het ziekenhuis niet de beste plaats is voor ouderen met een acute zorgvraag. Er is een reëel risico dat de opname leidt tot een delier en dat de patiënt slechter het ziekenhuis uit komt dan hij erin gaat. Toch wordt nog te weinig naar deze kennis gehandeld. Sterker nog, de afdelingen spoedeisende hulp worden zo overstroomd met ouderen dat dit de patiëntdoorstroming in het ziekenhuis flink begint te hinderen.

Geert de Kousemaeker, directeur van onderzoeksbureau fluent, stelt: “Doordat ouderen langer thuis blijven wonen, ontbreekt het ze aan vroegdiagnostiek die er wel was in de VVT-instellingen. Hierdoor kunnen klachten ongezien verergeren.” Precies de kern van het nu voorliggende probleem inderdaad.

In een reactie onder het nieuwbericht op Skipr stelt Hein van Hout dat de oplossing is: versterking van de eerste lijn. Maar dat is niet voldoende. De echte oplossing is: versterking van de hele keten die met ouderenzorg te maken heeft. Daarin spelen naast de eerste lijn ook het ziekenhuis en de verpleeghuizen een rol en kan ook een rol weggelegd zijn voor het revalidatiecentrum. De oplossing die in de Bredase regio is gecreëerd onder de naam Het Aanmeldportaal toont dit overduidelijk aan.

De manier waarop hier wordt gewerkt, biedt een interessante business case voor de zorgverzekeraars om op te contracteren. Bovendien is het een aanpak waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg zorgaanbieders kan beoordelen in haar toezicht.

Delen