Vertrek, Waarneming en Stilstand

Oud-politici als Maxime Verhagen en Frans Weisglas plaatsen op X vraagtekens bij het feit dat Ernst Kuipers voortijdig zijn functie beëindigt. ‘Wat een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel’, schrijft de laatste, ‘zeker op deze functie’. Die toevoeging is inderdaad relevant als het om een ministerspost voor VWS gaat. Het is geen ondergeschikte functie die je er even bij doet, wat Conny Helder dus nu, in afwachting tot D66 een opvolger voordraagt, wel moet doen. En met onmiddellijke ingang nog wel, want Kuipers liet op de 10de weten dat zijn ontslag met ingang van diezelfde datum effectief is.

In de brief waarin Kuipers zijn vertrek aankondigt, schrijft hij over ‘de eervolle taak om te treden in de voetsporen van Els Borst als tweede D66’er en arts die minister van VWS mocht zijn’. Belangrijk verschil is wel dat Borst haar functie geen twee jaar vervulde, maar in twee kabinetten Kok. Ze heeft de tijd gehad om in die jaren veel te realiseren. Iets waarvoor Kuipers niet de ruimte heeft gekregen in de twee jaar dat het laatste kabinet het heeft volgehouden. Wel slaagde hij erin het Integraal Zorgakkoord op zijn naam te schrijven.

Els Borst kreeg wellicht de meeste waardering voor haar werk na haar ministersperiode. Wat we op dit gebied van Ernst Kuipers mogen verwachten, weten we nog niet. Eerst maar eens afwachten wat die functie in het buitenland inhoudt die hij nu gaat vervullen.

Delen