Vervolgstappen

Zet iedere dag 10.000 stappen, want zitten is het nieuwe roken. Beweeg dus. En gebruik een stappenteller om te meten of u dit voldoende doet.

Zo’n stappenteller is een goede motivator om op tijd uit uw bureaustoel te komen. Maar is het dat ook nog als er een vervolgstap aan vastzit? De Zwitserse zorgverzekeraar CSS vindt van wel. Die ontvangt zeer positieve respons op een in juli gestarte pilot op dit gebied. Niet zo vreemd, ik durf de gok aan dat de deelnemers vooral gemotiveerde mensen zijn die een actieve rol willen spelen in hun gezondheid.

Maar nu zegt hoofd technologie Volker Schmidt van CSS: “Dit project zou zichtbaar moeten maken of en hoe verzekeringsmaatschappijen een passend aanbod kunnen bieden dat aansluit bij de vraag van de consument. Gegeven de toenemende kosten van gezondheidszorg zullen we onvermijdelijk individuele verantwoordelijkheid moeten promoten om de solidariteit tussen verzekerden te versterken.” Volgens Blick, de krant die Schmidts woorden optekende, impliceert dit dat mensen die weigeren gemonitord te worden een hogere premie zullen moeten gaan betalen. Peter Ohnemus van Dacadoo, gespecialiseerd in gezondheidsdata, versterkt dit beeld door te zeggen: “Er is geen solidariteit als iemand die veel sport en goed op zijn gezondheid past dezelfde hoge premie moet betalen als iemand die rookt, drinkt en niet sport.”

[Tweet “‘Aanspreken op eigen verantwoordelijkheid? Helemaal voor. Maar belonen werkt beter dan straffen'”]Hiermee ligt de weg naar een moeilijke discussie in Zwitserland wagenwijd open. Is roken een ongezonde gewoonte of een verslaving? Is sport gezond of zou het vanwege de kosten van de behandeling van sportblessures juist belast moeten worden met een hogere zorgpremie? Moeten we alle verzekerden steekproefsgewijs aan een blaastest onderwerpen om te controleren of ze de waarheid vertellen over hun alcoholconsumptie?

Begin hier niet aan, beste Zwitsers. Aanspreken op eigen verantwoordelijkheid? Helemaal voor. Maar belonen werkt beter dan straffen.

Delen