Verwachtingen

Het nieuws op Zorgvisie dat de medisch specialisten van het Catharina Ziekenhuis aandeelhouders mogen worden, leidt tot een weinig vrolijk stemmende reactie: “De zorgpremies zullen gaan stijgen. Specialisten hebben natuurlijk belang bij een hogere productie. Ze zullen altijd de bovenkant zoeken van de marges die afgesproken worden. En de klant wil altijd het beste en meer zorg.”

Is die een terechte vrees? Ik vraag het mij af. Ik zie nog niet gebeuren dat de medisch specialisten ineens in Eindhovens Dagblad gaan adverteren met: ‘Bent u ziek? Kom dan bij ons want wij snijden graag in u’. Ze hebben te maken met het budget dat de zorgverzekeraars beschikbaar stellen. Ze hebben te maken met huisartsen die patiënten kunnen vertellen over hun behandelopties. En ze hebben te maken met een snel groeiende groep kritische patiënten die op grond van shared decision making in het gesprek met de medisch specialist willen horen wat de alternatieven zijn voor ingrijpen.

Bovendien zijn ze gehouden aan de kwaliteitsstandaarden die door hun eigen wetenschappelijke verenigingen zijn gedefinieerd. En als op basis van benchmarks blijkt dat ze verhoudingsgewijs ineens veel meer verrichtingen gaan doen bij dezelfde patiëntencategorieën dan andere ziekenhuizen of dan in voorgaande jaren, dan krijgen ze vertegenwoordigers van diverse externe partijen aan hun bureau die buitengewoon vervelende kritische vragen komen stellen.

Wat wél gebeurt als de medisch specialisten aandeelhouders worden, is dat ze zich veel meer verantwoordelijk zullen gaan voelen voor de hele ziekenhuisorganisatie in plaats van alleen voor hun eigen maatschap. “De belangen zijn gelijkgericht. Naast het leveren van goede zorg heb je er samen belang bij dat je bedrijfsmatig goed presteert”, zegt bestuursvoorzitter Piet Batenburg. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft, en het lijkt me dan ook geen slechte ontwikkeling.

Delen