Verwachtingsmanagement

Vakbond CNV eist extra geld voor zorgpersoneel zoals verpleegkundigen en verzorgenden, en als dat er niet komt volgen acties. Maar minister Conny Helder blijft bij haar standpunt: het kabinet heeft zeven miljard euro uitgetrokken voor de Overheidsbijdrage in de Arbeidsontwikkeling en daar blijft het bij. De verdere reparatie van de inkomens kan binnen de cao-onderhandelingen plaatsvinden. Hoe begrijpelijk het standpunt van CNV ook mag zijn, het is een reële verwachting dat de vakbond niet zijn zin gaat krijgen en dat de voorgenomen acties daar ook niets aan gaan veranderen.

Massaal uit dienst treden en via commerciële detacheringsbureaus als zzp’ers gaan werken dan maar? De minister heeft in een Kamerdebat toegezegd met dergelijke bureaus in gesprek te zullen gaan om ze aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. In haar interview voor Zorgvisie bouwt ze echter vooraf al een reserve in: “Ik kan ze formeel niet opleggen hun tarieven aan te passen, dat wordt heel lastig.” Inderdaad, dat kan ze niet.

‘Als detacheringsbureaus bereid zijn verpleegkundigen en verzorgenden meer te betalen, kan de minister daar weinig tegen doen’

Zolang die bureaus een verhaal hebben dat verpleegkundigen en verzorgenden aanspreekt, en er bovendien een uurloon bij bieden dat hoger is dan wat zij in loondienst kunnen verdienen, dan is dat een feit waarmee zij als minister te dealen heeft. Dat zij met die bureaus in gesprek gaat als de Kamer daarom vraagt is begrijpelijk. Maar ook de Kamerleden die dit van haar verlangen, zullen begrijpen dat het niet meer is dan een inspanningsverplichting.

Delen