Finalisten Beste Zorgidee bekend

Een vakjury heeft de vijf genomineerden bekend gemaakt voor de finale van Het Beste Zorgidee. De wedstrijd, een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ, wordt voor de zevende keer georganiseerd met als doel de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker te maken.

De vakjury selecteerde de vijf finalisten uit bijna 550 inzendingen. De genomineerde ideeën zijn een app om met de huisarts te communiceren, het belevingskussen, een gespecialiseerde huisarts en twee ideeën om verkeerd medicijngebruik tegen te gaan.

Heel Nederland kan vanaf nu bepalen wie van de vijf finalisten het Beste Zorgidee van 2014 heeft. Op de www.hetbestezorgidee.nl lichten de finalisten hun idee in een video toe. Het Nederlandse publiek kan tot en met zondag 9 november stemmen. De vijf genomineerden zijn:

Een app waarmee patiënten op elk moment van de dag contact kunnen zoeken met hun huisarts. Dat is het idee van Hilderik van Schaik, huisarts in Vlissingen. Met de app MijnDokter kan de patiënt snel een herhaalrecept aanvragen, foto’s opsturen of een vervolgafspraak maken. Hierdoor worden lange wachttijden aan de telefoon verleden tijd en wordt de werkdruk voor huisartsen verlaagd.

Het idee van Alexander Grassi uit Amsterdam is om bijsluiters aan te vullen met beeld en geluid door middel van een app. De app Aap Noot Mies heeft speciale aandacht voor laaggeletterden en migranten die moeite hebben met het Nederlands en Engels. “Verkeerd medicijngebruik zorgt jaarlijks voor vele sterfgevallen en vermijdbare ziekenhuisopnamen. Daarnaast kost het miljoenen”, aldus de econoom.

Huisarts Jurriën Wind uit Wijk en Aalburg noemt zijn idee ‘vijfkwartszorg’. Dit houdt in dat huisartsen meer gaan samenwerken en gebruikmaken van elkaars expertise. Als huisartsen vaker doorverwijzen naar gespecialiseerde collega’s kan de zorg goedkoper worden gemaakt. Een ingreep in een ziekenhuis is in veel gevallen duurder dan bij een huisarts.

Hans van Wetten uit Budel presenteert het belevingskussen voor patiënten met dementie. Dit kussen maakt bij aanraking een voor de patiënt herkenbaar geluid. De geluiden worden ingevoerd in overleg met familie van de patiënt. Uit onderzoek blijkt dat herkenbaar geluid een positieve werking heeft op patiënten met dementie.

Judith van Leeuwen uit Petten is medeontwikkelaar van een app die verkeerd medicijngebruik sneller kan signaleren. Van Leeuwen is wijkverpleegkundige en fungeert als de oren en ogen van andere zorgprofessionals. Nog te vaak ziet ze dat patiënten in de fout gaan met medicijnen. De gevolgen lopen uiteen van een bloedneus tot een ziekenhuisopname. “Als de thuiszorg deze signalen makkelijker kan registreren, kan de huisarts of apotheek eerder in actie komen. In veel gevallen kan ziekenhuisopname dan worden voorkomen”, aldus Van Leeuwen.

 

Delen