Vijf jaar wennen

Het artikel in het vakblad Nursing over werken met Epic zal het Radboudumc niet vrolijk stemmen. Gebruikers in het Nijmeegse UMC worstelen met het daar nog niet zo lang geleden in gebruik genomen EPD van Epic, leerden we afgelopen mei. Er staat hen nog wat te wachten als we het Nursing-artikel mogen geloven.

Hierin komen twee verpleegkundigen aan het woord uit het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, waar Epic vijf jaar geleden werd geïntroduceerd, Corinda Baaij en Roy Termeulen. Zij vertellen dat zij ook na deze vijf jaar nog steeds actief zijn als ‘superusers’. Hun rol is collega’s met minder computerervaring extra ondersteunen en instructie op maat bieden om met Epic te werken. “Want uiteindelijk leer je Epic door veel oefenen en herhalen”.

Bedenk hierbij dat dit wordt opgetekend in 2014. In een tijd dus waarin computers, tablets en smartphones al geruime tijd gemeengoed zijn, en waarin ‘minder computerervaring’ dus een heel andere lading heeft dan vijf of tien jaar geleden. Baaij en Termeulen brengen de essentie van het probleem helder in beeld als ze stellen dat computerkennis essentieel is om te kunnen werken met Epic. Dat moet inderdaad wel ja, als je maar liefst vijf jaar van oefenen en herhalen nodig hebt om ermee te kunnen werken. Maar was het niet eenvoudiger geweest om te investeren in een EPD dat werkprocessen ondersteunt en eenvoudiger maakt? Een gebruikersvriendelijk EPD zeg maar. Of is dat een erg naïeve gedachte?

 

Delen