Virusseizoen

En toen waren we ineens aan de andere kant van de zomervakantie. Hoewel het er buiten nog vriendelijk uitziet, voelde ik vanmorgen de herfst al in de lucht hangen. De ‘r’ is in de maand en het virusseizoen gaat beginnen. Daar zie ik best een beetje tegenop, want hoe houden we het straks allemaal uit elkaar en wat gaat COVID-19 betekenen voor onze gezondheid en de druk op zorgprofessionals en economie? 

In 2009/2010, toen Nieuwe Influenza A (H1N1; Mexicaanse griep) voor een pandemie zorgde, hadden we eenzelfde soort situatie, maar toen viel het achteraf gezien mee. Volgens mij niet alleen omdat dat virus zich anders gedroeg dan verwacht, maar vooral ook omdat velen zich wat meer bekommerden om hand- en hoesthygiëne dan ze eerder deden. 

‘De werkelijkheid leek ineens verdacht veel op beelden uit de rampenfilm Outbreak

Destijds maakte ik rond het aanstormende virus voor mijn vorige werkgever live online-tv voor artsen. Marion Koopmans, toen al vooraanstaand viroloog, was in de studio aanwezig om vakinhoudelijke informatie te geven en direct de binnenkomende vragen van medici te beantwoorden. Ik weet nog dat ik het allemaal erg spannend vond. Een gevoel dat nog eens werd versterkt door beelden uit de Amerikaanse rampenfilm Outbreak die we voorafgaand aan het interview toonden. Beelden die destijds geen realiteit werden, maar waarover Koopmans toen al zei: ‘Het is niet de vraag of, maar wanneer we tegen zo’n scenario aanlopen’. Het antwoord op die vraag kwam dus dit jaar en de werkelijkheid leek ineens verdacht veel op de film. 

Ik hoop dat het komende najaar net zo onverwacht ‘rustig’ verloopt als het virusseizoen tijdens de H1N1-pandemie. Met meer discipline, een toekomstig vaccin en betere behandelopties, kunnen we ook het virus dat COVID-19 veroorzaakt in de komende jaren richting de status van ‘gewone’ influenza begeleiden. Daarbij lijkt controle erover juist in dit najaar cruciaal. Ik hoop dat we gezamenlijk die controle afdwingen, zonder dat er eerst ambulances in file door het land hoeven te rijden.

Delen