Vliegende start

André Rouvoet maakte gisteren een sterke eerste indruk met zijn speech tijdens de Dag van de zorgverzekeraars van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid. Hij treedt pas op 1 februari in functie als de nieuwe voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, maar toch stond hij erop al tijdens deze dag zijn stem te laten hoen. En dat deed hij goed. Hij sprak vlot en zelfverzekerd en had meteen een kwinkslag bij de hand toen een enorme regenroffel op het dak van de lezingenzaal weerklonk precíes op het moment dat hij het had over ‘zwaar weer’ in de Nederlandse gezondheidszorg.

‘‘De kritiek die de zorgverzekeraars op dit moment te verduren krijgen, is inherent aan de transitieperiode waarin ons zorgstelsel zich op dit moment vindt”, zei hij. “Maar feit is dat de zorgverzekeraars steeds beter hun rol oppakken, en het spreekt vanzelf dat we daarin de samenwerking zoeken met de patiëntenorganisaties.”

Heel belangrijk was zijn boodschap dat hij zich als ZN-voorzitter persoonlijk sterk wil maken om te zorgen dat de zorgaanbieders en zorgconsumenten meer vertrouwen krijgen in de zorgverzekeraars. Behalve vertrouwen waren maatschappelijk belang en het organiseren van betaalbare en toegankelijke zorg kernwoorden in zijn betoog. Tegelijkertijd benadrukte hij wel dat naar zijn mening ook de burger een actieve rol moet spelen in kostenbeheersing in de zorg.

Het is tijd voor actie, straalde zijn betoog uit. En het was duidelijk dat de aanwezige zorgaanbieders in de zaal dit geluid goed oppikten. De partijen beginnen elkaar steeds beter te vinden in het veranderproces dat de zorg op dit moment doormaakt. Met Rouvoet lijken ze van de zijde van de zorgverzekeraars een woordvoerder te hebben gevonden met wie ze het gesprek op niveau kunnen aangaan.

Delen