Volle zandbak

De niet-gecontracteerde zorg mag dan een bescheiden zandbakje zijn, zoals zelfstandig adviseur en management controller Ivo Knotnerus stelt, maar het begint wel druk te worden in dat zandbakje. Het begon ermee dat emeritus hoogleraar Wynand van de Ven (‘tijdbom onder het zorgstelsel’) en onderzoeker Xander Koolman (‘Moet de maatschappij dat betalen?’) zich kritisch uitlieten over die ongecontracteerde zorg. Maar dat was pas het begin.

Knotnerus – die in die aandacht een campagne van de gezamenlijke zorgverzekeraars zei te zien – kwam vervolgens met zijn kritische beschouwing over hoe bescheiden de problematiek feitelijk is. Twee weken later volgde het onderzoeksrapport van Arteria Consulting, met als voornaamste conclusie dat de kosten van niet-gecontracteerde wijkverpleging het dubbele bedragen van gecontracteerde wijkverpleging. De kosten van die niet-gecontracteerde wijkverpleging zijn hard gestegen: van 36,9 miljoen euro in 2015 naar 104,3 miljoen in 2016 en 83,5 miljoen in de eerste helft van 2017.

Niet-gecontracteerde zorg is inmiddels wel een dingetje geworden

Is dit te verklaren uit het feit dat wijkverpleegkundigen die zonder contract werken veel meer uren declareren? Ondernemer Jos de Blok van Buurtzorg Nederland weet het wel. “Ongecontracteerde zorgaanbieders zetten vaak in op het maximaliseren van hun omzet”, zegt hij. Waar hij deze wijsheid vandaan haalt, zegt hij er helaas niet bij.

In ieder geval is niet-gecontracteerde zorg inmiddels wel een dingetje geworden, bescheiden zandbakje of niet. Ook minister Hugo de Jonge (VWS) heeft de weg er naartoe gevonden. Hij komt in het voorjaar met voorstellen om de contractering te bevorderen. De vraag is alleen hoe. Een maximum termijn verbinden aan de vrijheid om ongecontracteerd te werken misschien? Dan krijgen nieuwe zorgaanbieders in ieder geval nog steeds de kans om hun waarde te bewijzen.

Delen