Voor de muziek uit

Harry Luik,  voorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Centrum Alkmaar/Gemini, behoort tot het zeldzame type bestuurder dat bij meerdere nieuwbouwprojecten in de ziekenhuiszorg betrokken is geweest. Hij maakte de nieuwbouw van het Kennemer Gasthuis in Haarlem mee vanaf de eerste planontwikkeling. En hij was ook betrokken bij de nieuwbouw van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.

Nu is Luik als bestuurder verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het Regionaal Topklinisch Interventiecentrum dat in 2016 zijn deuren moet openen in Heerhugowaard. Eind november vorig jaar sprak hij hierover op het congres IQ per vierkante meter. Hier zei hij: “Het moet nadrukkelijk, zoals de naam al aangeeft, een klinisch interventiecentrum worden. De nadruk ligt dus veel meer daarop dan op de poli’s voor chronisch zieke patiënten.” De ontwikkelingen in de zorg liggen ten grondslag aan deze keuze, stelde hij, “aan diabeteszorg komt geen internist meer te pas.” Waarmee hij bedoelde dat de zorg voor chronische patiënten steeds meer verschoven is naar de eerste lijn.

Dat dit gevolgen heeft voor de ziekenhuiszorg – en voor de bouw van een nieuwbouwziekenhuis – is duidelijk. Toch gaat hij, in het interview dat hij recent aan Skipr gaf, een beetje speels met de waarheid om als hij refererend aan zijn eigen nieuwbouwproject stelt dat poli’s geen vanzelfsprekendheid meer zijn voor nieuw te bouwen ziekenhuizen. Dat gaat er misschien wel een keer van komen, maar het geldt voor zijn eigen ziekenhuis toch niet. Hij moet eerst de nieuwbouw van dat interventiecentrum maar eens rond zien te krijgen, en een succes zien te maken van de fusie van MCA en Gemini.

Delen