Voor de muziek uit

Het klinkt als een goed idee. Je ziet als fysiotherapeut een patiënt bij wie je een probleem vermoedt waarvoor interventie door een orthopedisch chirurg nodig is. En je kent een orthopedisch chirurg die een eigen kliniek heeft voor dit soort verrichtingen. Wat is dan eenvoudiger dan je patiënt rechtstreeks doorverwijzen naar deze specialist, zonder die eerst weer te hoeven terugsturen naar de huisarts? De patiënt is tevreden omdat hij een tussenstop kan overslaan. En hij wordt nog eens snel geholpen ook, omdat de orthopedische kliniek in tegenstelling tot de ziekenhuizen in de buurt geen wachttijden heeft.

De kans is heel groot dat u bij lezing hiervan meteen denkt: dit mag niet. De fysiotherapeut is immers geen arts en heeft dus geen bevoegdheid om patiënten door te verwijzen naar de medisch specialist. En dus mag de fysiotherapeut die dit plan bedacht heeft, Henk Jansen uit Rijssen, problemen verwachten op het moment dat hij het ten uitvoer gaat brengen. En kan orthopedisch chirurg Rob Albers fluiten naar die patiënten. Voorlopig tenminste wel.

En toch klopt het niet wat u dan denkt. En wat ik ook dacht, moet ik toegeven. Er is namelijk een achterdeurtje, zo leert navraag bij VWS, en dat is de afspraak tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. Als Jansen met zijn zorgverzekeraar heeft afgesproken patiënten in voorkomende gevallen door te verwijzen naar één bepaalde medisch specialist, dan mag dat. De polisvoorwaarden bieden hiervoor ruimte. Bijna niemand maakt nog gebruik van deze mogelijkheid, maar Jansen loopt vrolijk voor de muziek uit.

Delen