Voor één keer

Stichting JDRF Nederland (Juvenile Diabetes Research Foundation) zocht contact met me om te vragen of ik media ken die aandacht willen besteden aan de bijeenkomst die ze aanstaande donderdag organiseert. Het onderwerp is diabetes type 1 – een aandoening die 150.000 mensen in Nederland treft – en het werk van de stichting. Die heeft tot nu toe wereldwijd 1,7 miljard euro bij elkaar gebracht om onderzoek te financieren dat genezing van deze ziekte mogelijk moet maken.

JDRF is eerlijk in haar berichtgeving. De weg naar genezing is geen sprint maar een marathon, stelt ze. En daarin schuilt precies het probleem voor deze organisatie en voor al die andere stichtingen die hun best doen om een bijdrage te leveren aan genezing van gecompliceerde ziektebeelden. Het gaat om processen die jaren – zo niet decennia – kunnen duren. En dat is voor redacties gewoon te lang om er meer over te berichten dan zo af en toe een aankondiging van een studiedag, of voor lezers om zich heel erg in het onderwerp te verdiepen. Toch komen er iedere dag tien nieuwe patiënten met diabetes type 1 bij en kost deze aandoening de Nederlandse samenleving enorm veel geld. Onder de 150.000 Nederlanders met diabetes type 1 bevinden zich bovendien 15.000 kinderen en jong volwassenen.

Toch wel iets om even bij stil te staan dus. Vergeet voor één moment even de controles op de ziekenhuisfacturen, de fusies, de contractbesprekingen, de bestuurlijke hoofdlijnenakkoorden  en alle andere elementen van de waan van de dag. Kijk eens heel even naar de horizon, en bedenk wat u aan die horizon wilt zien.

Delen