Voor elk wat wils

“Het is makkelijker om een omroep op te zetten dan een verpleeghuis te beginnen”, zei Jan Slagter eind vorige maand in Het Financieele Dagblad. Maar het is dus gelukt, want het Ben Oude NijHuis is een feit. En Slagter heeft natuurlijk gelijk als hij stelt dat je voor 55.000 euro prima zorg kunt bieden. Tenminste, als je niet meerekent dat Triodos bank een hypotheek van 4,5 miljoen euro verstrekte en dat leden van Slagers Omroep Max de resterende twee miljoen bij elkaar sprokkelden die hij nodig had om zijn initiatief van de grond te krijgen. Maar dat zijn slechts details.

Toch trekt Slagter een beetje een grote broek aan als hij stelt dat een ander dit niet was gelukt. We zien juist een sterke trend naar kleinschalig aanbod voor ouderen. En in tegenstelling tot wat hij stelt, zit daar wel degelijk meer aanbod tussen dat ook bestemd is voor mensen met een krappe beurs. ABC Zorgcomfort bijvoorbeeld deed dit in 2013 al. Vivent Het Andere Wonen doet het ook, net als Hart van Vathorst. Zo zijn er meer voorbeelden.

Aanbod voor de happy few die zich een flinke woonruimte in een grachtenpand in de Amsterdamse binnenstad of een villa in het Gooi kunnen veroorloven is er natuurlijk ook, maar daar is ook niets mis mee. Wonen in het verpleeghuis moet ‘zoveel mogelijk net als thuis’ zijn, is tegenwoordig het credo. En sommige mensen wonen nu eenmaal heel mooi.

Delen