Voor half november duidelijkheid

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Bij Achmea overheerst de opluchting. Misschien nog wel meer omdat het überhaupt toch nog gelukt is om tot een contract te komen met het Slotervaartziekenhuis dan over het feit dat het erin geslaagd is om hierbij binnen de grenzen van het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord te blijven. “Dit contract betekent duidelijkheid voor onze verzekerden”, zegt woordvoerder Christine Rompa. En Achmea geeft ook meteen aan de onduidelijkheid van de afgelopen periode in de toekomst nooit meer te willen. Rompa: “Met veel ziekenhuizen hebben we contracten afgesloten voor 2013 én 2014. Met een aantal – zoals het Slotervaart – echter alleen voor 2013. Deze unieke casus heeft ons veel geleerd. Vooral dat we onze verzekerden dit jaar vóór medio november duidelijkheid willen bieden over de contractering voor 2014. Midden november zullen we onze verzekerden dus ook duidelijk maken met welke ziekenhuizen contractering op dat moment nog niet gelukt is, zodat zij hiermee rekening kunnen houden.”

De juridische afdeling van Achmea heeft in de totstandkoming van het contract een grote rol gespeeld. “We moesten zeker weten dat we tot afspraken zouden komen met de bestuurders die de bevoegdheid hebben om hierover beslissingen te nemen”, zegt Rompa. “De dagelijkse bestuurders Brandjes en Beijnen hebben die bevoegdheid. Onze juristen hebben zich ervan verzekerd dat het een rechtsgeldig contract is en dat een eventuele verandering in de eigendomsstructuur van het ziekenhuis ná de contractdatum daaraan niets af doet.”

Mocht Aysel Erbudak dus toch weer terugkeren als bestuurder van het ziekenhuis, dan zal zij genoegen moeten nemen met de feiten zoals die nu op tafel liggen.

5 Reacties Reageer zelf

 1. lodewijk
  Geplaatst op 24 maart 2013 om 12:53 | Permalink

  ik denk dat Aysel nooit meer terug komt.Wie slecht doet,slecht ontmoet.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 24 maart 2013 om 15:46 | Permalink

  Zou je alsjeblieft willen uitleggen wat je hiermee bedoelt Lodewijk? De reacties in de berichtgeving over Slotervaart en Aysel Erbudak zijn weliswaar uiterst verdeeld, maar er zijn toch heel veel mensen die haar vertrek betreuren.

 3. Lodewijk
  Geplaatst op 25 maart 2013 om 20:25 | Permalink

  Aysel deed het voorkomen alsof ze het beste voor had met patiënten en medewerkers.Maar uiteindelijk gaat het haar om 1 ding :haar eigen portemonnee. Natuurlijk is het een prestatie om rode cijfers om te buigen in zwarte. Maar ik weet uit eigen ervaring dat dit niet altijd gepaard ging met eerlijk zaken doen.Opvallend dat net na de dood van Jan Schram de Erven haar op een zijspoor hebben gezet.Zij weten wat voor vlees zij in de kuip hebben .De Achmea kwestie kan een rol hebben gespeeld , maar ik denk dat dit niet de wekelijk oorzaak is geweest.

 4. Vanuit Curaçao
  Geplaatst op 27 maart 2013 om 10:55 | Permalink

  Mijn interesse in Aysel Erbudak, jarenlang de baas van het Slotervaart-ziekenhuis, werd gewekt toen ik een aantal artikelen uit onder andere Het Parool onder ogen kreeg en ook op internet las. Zo zou het Slotervaart-ziekenhuis de gezondheidszorg op de eilanden Aruba, Curaçao en St Maarten helpen verbeteren. Het ziekenhuis zou de reorganisatie van de Inspectie voor Gezondheidszorg begeleiden en specialisten sturen om de lange wachtlijsten weg te werken. Zo staat dat in een concept-samenwerkingsovereenkomst. Als de handtekeningen gezet zijn, heeft het Slotervaart-ziekenhuis een megaproject binnengesleept. De lijst met taken is enorm. Er zijn onder andere plannen om de inkoop en distributie van medicijnen op veel grotere schaal te doen. Het ziekenhuis gaat ook assisteren bij online toepassingen en zal trainingen geven voor betere personeelswerving en opleidingen. Hoeveel euro Aruba daarvoor zou moeten, betalen is me niet bekend helaas.

  Een ander pijnpunt is de kritiek op de bestuursvoorzitter van het Slotervaart-ziekenhuis. Curaçao wil op geen enkele wijze samenwerken met deze ‘crimineel’. Want de lijst van haar merkwaardig handelen is groot. Al noemt Volksgezondheid-minister Richard Visser dat volkomen irrelevant. Hij noemt dat een oud verhaal en stelt: “Ik denk dat het misschien door Nederlanders op het eiland naar boven wordt gehaald om met modder te gooien.” Laten we dat dan even bekijken zoals dat in Het Parool stond: “In 1996 is Erbudak veroordeeld wegens medeplichtigheid aan uitlokking van een poging tot afpersing. Ook werd ze in 1996 veroordeeld voor het arrangeren van schijnhuwelijken met vrouwen in kwetsbare geestelijke posities. Nadat één van de vrouwen zich had willen terugtrekken, zou Erbudak een schadevergoeding hebben geëist van 11.000 florin. In 1997 werd ze gearresteerd, omdat haar uitzendbureau tussen 1992 en 1994 illegalen had laten werken en ze gefraudeerd had met de afdracht van belastingen en premies. In 2000 werd ze in hoger beroep hiervoor veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf. Na een verzoek tot gratie werd de celstraf omgezet in een werkstraf.”

  Kortom, ze is toch geen onschuldige dame dus. En wordt dat niet, zoals Visser stelt, naar boven gehaald om met modder te gooien. Waar het mij om gaat is te weten op welke wijze er toch ‘zaken’ zijn gedaan met Erbudak en het Slotervaart-ziekenhuis tot op het moment dat ze nu op 22 februari 2013 is geschorst door de Raad van Commissarissen wegens solistisch optreden. En wie haar naam intikt op Google zal zich het lazeres schrikken van wat deze dame allemaal heeft uitgespookt. En zo’n iemand wordt dan toch de baas in een ziekenhuis, terwijl de Raad van Commissarissen van het ziekenhuis alles afwist van haar crimineel verleden. Ik zou bijna willen stellen dat zoiets zelfs op Aruba niet mogelijk is.

  In elk geval komt het me vreemd voor dat onze minister van Volksgezondheid wél met Erbudak in zee ging en haar de hand boven het hoofd hield, terwijl zelfs Curaçao of all places dat niet wilde. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat Visser dit deed in het belang van de gezondheid op Aruba en mogelijk kan hij dat dan tot in detail ff uitleggen of de samenwerking nog altijd bestaat en zo ja, op welke wijze en tegen welke kosten. Maar Visser wilde toen al geen details van de overeenkomst bekendmaken. Belangrijk op dit moment, zei hij, is om snel overzicht te krijgen. En hij zei het nog niet over het bedrag gehad te hebben dat het Slotervaart-ziekenhuis krijgt in ruil voor bewezen diensten.

  Maar goed, Erbudak is dus nu de laan uitgestuurd. En mogelijk komen we dan nu wel te weten met wie ze zaken heeft gedaan.

 5. Vanuit Curaçao
  Geplaatst op 27 maart 2013 om 13:31 | Permalink

  Daarnaast schijnt Erbudak meer dan vriendschappelijk om te gaan met Richard Visser, onze minister van Volksgezondheid en sport, interessant om te onderzoeken of er sprake is van belangenverstrengeling tussen voormalige SVZ bestuurder en onze minister.