Voor het archief

Het opiniestuk van Matthieu Weggeman over verzekeraars die doktertje spelen, afgelopen donderdag in NRC Handelsblad verdeelde Twitter de dag erna in twee kampen. Het ene kamp liet niets heel van Weggemans betoog. Het andere toonde zich juist een fan van Weggeman. Een van hen is het “roerend eens” met zijn stelling dat de zorgverzekeraars zich moeten beperken tot zorg verzekeren. Een tweede noemt zijn stuk “een heldere analyse”. Een derde zegt te hopen dat de politiek er iets mee kan en doet.

Dit laatste is onwaarschijnlijk. De partijen die het huidige zorgstelsel omarmen, zullen hebben doorzien dat Weggemans stuk helemaal niet zo’n ‘heldere analyse’ is en zullen het dan ook na lezing schouderophalend terzijde hebben geschoven. Door te stellen dat de zorgverzekeraars zich moeten beperken tot zorg verzekeren, lijkt Weggeman immers de indruk te wekken dat hij niet begrijpt hoe het huidige stelsel functioneert en welke regieopdracht de zorgverzekeraars hierin hebben gekregen.

Het hele uitgangspunt van zijn betoog is kortom verkeerd. En het feit dat hij de opdracht van de zorgverzekeraars vertaalt als ‘doktertje spelen’ zal in politiek Den Haag weinig indruk maken. Michiel Verkoulen van adviesbureau Zorgvuldig Advies schrijft dan ook: “Flinterdunne analyse van Matthieu Weggeman in NRC. Louter oog voor de binnenwereld, niet voor dynamiek van de buitenwereld.” David Ikkersheim (arts en bedrijfskundige KPMG Plexus) voegt hieraan toe: “Zelfs de feiten in dit stuk kloppen niet. Beheerskosten Zorgverzekeringswet zijn een paar procent en lager dan in ziekenfondstijd”

Staat de la van de archiefkast al open?

Delen