Voorbarig

Columnist Özcan Akyol van het Algemeen Dagblad sprak afgelopen weekend zijn verbazing uit over het feit dat een grote landelijke actie uitblijft na het nieuwtje van DSW-directeur Chris Oomen, dat de zorgpremie volgend jaar dertig euro duurder zal uitvallen. ‘Er zijn genoeg landen waar nu de pleinen zouden volstromen vanwege het ongekende onrecht dat burgers wordt aangedaan’, schreef Akyol.

Deze over the top woordkeus deed mij een beetje denken aan de Mr Larch-scetch van Monty Python:

Op Twitter zag ik dat ook veel anderen van mening waren dat Akyol wel wat erg uit de heup schoot met de manier waarop hij met het nieuws aan de haal ging. Eén Twitteraar trok op zijn beurt juist weer de woorden van Akyol in het belachelijke door erop te wijzen dat die premieverhoging van dertig euro neerkomt op 2,50 euro per maand, met de toevoeging: ‘Dat zijn vijf blikken Aldi-bier’. Met andere woorden: laten we het niet overdrijven, vijf blikken Aldi-bier per maand minder zijn geen reden voor een volksopstand.

Vijf blikken Aldi-bier per maand minder zijn geen reden voor een volksopstand

Dit neemt niet weg dat iedere premieverhoging natuurlijk vervelend nieuws is, zeker voor mensen voor wie die zorgpremie een flinke hap uit hun maandelijkse budget is. Maar Oomen deed natuurlijk wel een beetje aan stemmingmakerij met zijn nieuwtje over de gevolgen van de onverwacht tegenvallende inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds. Op dit moment is nog volstrekt onduidelijk wat die tegenvaller gaat betekenen voor de zorgpremie van 2018, lieten zowel het ministerie van VWS als Zorgverzekeraars Nederland in een reactie weten. En ook Patiëntenfederatie Nederland en zelfs de Consumentenbond stelden Oomen’s waarschuwing voorbarig te vinden. Verstandige taal van ze. Laten we even wachten tot de feiten op tafel liggen.

Delen