Voorbij de CQ-index

Toen eind vorige maand bekend werd dat de CQ-index per 1 januari 2016 verdwijnt voor de verpleeghuiszorg, ontstond direct discussie over de vraag: Wat dan? Directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF wist het wel: ZorgkaartNederland. Niet iedereen toonde zich hier direct onverdeeld enthousiast over, bleek uit de reacties op social media.

Inmiddels hebben ook Netwerk Cliëntenraden in de Zorg (NCZ) en LOC Zeggenschap in zorg hun meningen kenbaar gemaakt. Marthijn Laterveer van LOC vindt dat ZorgkaartNederland een alternatief kán zijn voor de CQ-index, vooropgesteld dat het niet van één partij is (ZorgkaartNederland is een initiatief van de NPCF), maar zich ontwikkelt tot een soort Wikipedia voor de samenleving. Marika Biacsics van NCZ is nog wat stelliger: het alternatief voor de CQ-index moet primair vanuit de instellingen komen, vindt zij. Zij ziet vooral een grote rol voor de cliëntenraden en het cliëntbehandelplan.

Diana Delnoij, hoofd van het Kwaliteitsinstituut, liet na het bericht over het verdwijnen van de CQ-index direct via Twitter weten dat dit instituut heeft aangegeven wanneer er een alternatief voor de index moet liggen: uiterlijk op 1 oktober 2016. Zowel het veld als ZorgkaartNederland hebben dus ruim een jaar de tijd om zich te bewijzen.

Delen