Voorbij het ziekenhuis

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

SAZ kondigde eerder dit jaar aan dat samenwerking tussen ziekenhuizen en de regio hét thema van 2019 moest worden. Hieraan geeft de organisatie nu nadere invulling door onder het motto ‘van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’ nadrukkelijk in te zetten op preventie en vroegsignalering.

Een verlegging van de strategie van medische behandeling bieden naar bevordering van gezondheid, noemt SAZ het zelf. De argumentatie erbij is: ‘De vergrijzende bevolking en de daarbij horende stijgende zorgvraag, de beschikbaarheid van nieuwe behandelingen, het oplopende personeelstekort en de veranderende rol van de patiënt bij zijn behandeling maken duidelijk dat de zorg in haar opzet fundamenteel moet veranderen’.

Koersverandering in de zorg moet in de kern neerkomen op krimp aandeel ziekenhuiszorg

Dat een koersverandering in de zorg nodig is, is duidelijk. Waar die in de kern op moet neerkomen ook: krimp van het aandeel ziekenhuiszorg. Dit is te bereiken door versterking van de zorg in de eerste lijn, versterking van de eigen regie van de patiënt en een sterkere inzet op gezondheidsbevordering om te voorkomen dat mensen patiënten worden. Bij dit laatste dringen termen als preventie en leefstijl om voorrang.

Allemaal zaken waarover iedereen in zorgland het inmiddels alweer een aardige poos heeft. Toch doet het woord gezondheidsorganisatie vooral vermoeden dat SAZ ook in de toekomst een heel grote rol weggelegd ziet voor ziekenhuiszorg. De koers die SAZ voorstelt zou meer vertrouwen wekken als ze volmondig onderstreept werd met het streven: ‘Wij gaan ervoor zorgen dat zo veel mogelijk van de zorg die we nu nog als ziekenhuizen bieden overbodig wordt’.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Yvonne Snel
  Geplaatst op 9 april 2019 om 16:45 | Permalink

  Beste Paul,

  Leuk te lezen dat je over de strategische koers van de SAZ een blog hebt geschreven. Hierbij een korte reactie. Met het woord ‘gezondheidsorganisatie’ beogen we zeker geen grotere rol voor ziekenhuiszorg. Dan hadden we het wel een ‘gezondheidsinstituut’ genoemd. Het ziekenhuis doet zeker niet alles zelf: dit doen we samen met zorg- en welzijnspartners.

  Onze strategische koers staat inderdaad voor ‘zinnige en zuinige zorg’. Door bij te dragen aan het bevorderen van de gezondheid van bewoners in de regio, kunnen we de gezondheidstoestand verbeteren wat bijdraagt aan minder ziektelast en minder behandelingen en ziekenhuisopnames. Ziekenhuisbezoeken en opnames kunnen ook voorkomen worden door patiënten op afstand te monitoren. Zo kan eerder ingegrepen worden als we zien dat klachten van een patiënt toenemen en kan anderzijds voorkomen worden dat iemand naar het ziekenhuis gaat terwijl er op dat moment geen klachten zijn. Verder kunnen er behandelingen thuis plaats gaan vinden of in de huisartsenpraktijk/anderhalvelijnscentrum die nu nog in het ziekenhuis plaats vinden. In de strategische koers staan voorbeelden van SAZ ziekenhuizen die laten zien hoe ze hieraan werken. We willen onze strategie graag samen met onze zorg- en welzijnspartners verder uit gaan voeren en onze ambities ten behoeve van de patiënten waar gaan maken.

  Ik kijk er vast naar uit om binnenkort verder met je van gedachten te wisselen over een toekomstbestendige zorg voor de patiënt.
  Yvonne Snel, directeur Vereniging SAZ

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 9 april 2019 om 16:56 | Permalink

  Bedankt voor je reactie Yvonne. We gaan binnenkort koffie drinken en dan praten we verder. Ik ben dan vooral benieuwd naar het antwoord op de vraag welke bijdrage je voor de ziekenhuizen ziet in het bevorderen van de gezondheid van bewoners in de regio.