Voorlezen hoeft niet meer

Mijn vader las elke avond voor uit Het bosvolkje viert feest. Elke avond precies hetzelfde verhaal. Hij mocht geen kabouter overslaan. Nieuwe zinswendingen stond ik als peuter evenmin toe. De veertien bladzijden moesten op de voorgeschreven manier worden afgewerkt, pas daarna wilde ik overwegen om te gaan slapen.

Nu proberen papa’s hun kinderen tot slapen te bewegen met de app Slaap lekker schaapje. Overal in de boerderij moet je het licht uitdoen. Bij de kippen, de koe en de hond. De vis geeft nog een zoentje en dan mag je naar bed. Ouders die het ‘voorlezen’ nog wat willen rekken, kunnen er losse konijnen, katten en pony’s bij kopen (gemiddeld 30 cent per dier). Maar pas op, met een volle boerderij duurt het algauw 20 minuten voor de peuter zelf het licht uitdoet. En dieren deleten is een slecht idee.

Jong leren omgaan met het oerwoud aan apparaten

Papa’s en mama’s hoeven weinig anders te doen dan te zorgen dat de iPad niet op de grond valt. Pedagogen zijn onderling nog in heftig debat over de vraag hoe dit de tere kinderziel beïnvloedt. De argumenten doen sterk denken aan de vermeende verderfelijke invloed van strips en televisie. Wat mij betreft leren kinderen zo snel mogelijk omgaan met het oerwoud aan apparaten om hen heen.

Ik speel er zelf trouwens ook graag mee, gewoon omdat ze vaak zo leuk zijn gemaakt. Er is een grote rijkdom aan kinderspelletjes – rustig en wild, interactief of passief, met veel of weinig taal. Je merkt snel genoeg of het tempo van de app past bij het temperament van het kind. Leren lezen? Heel leuk zijn de voorleesboekjes, waarin geschreven tekst en stem synchroon lopen. Bijvoorbeeld de verhaaltjes van Mus (www.rianvisser.nl). Of liever tekenen? Dan is Kid Art erg leuk. Wie zelf aan de slag wil: begin bij digidreumes.nl of jufjannie.nl.

 

Delen