Voorlopig definitief

De politieke beleidsvorming over de gezondheidszorg laat weer eens mooi zien hoezeer het huidige kabinet het moet hebben van gelegenheidsformaties. Als het op de plannen van minister Edith Schippers (VWS) voor de zorg aankomt, houden VVD, CDA en gedoogpartner PVV de rijen keurig gesloten en kan zij dus haar gang gaan. De PvdA kan die plannen dan wel met veel misbaar afkeuren, maar krijgt daarbij geen poot aan de grond. Maar als het op het EPD aankomt, weten VVD, CDA en PvdA elkaar ineens te vinden voor een motie die een doorstart van dit hoofdpijndossier mogelijk moet maken.

Het bericht over die motie viel ongeveer samen met de mededeling van Nictiz dat het 60 mensen moet ontslaan omdat tot nu toe onvoldoende geld bij elkaar is gebracht om de doorstart van het landelijk schakelpunt (LSP – de basis voor het EPD) mogelijk te maken. En director operations Anil Jadoenathmisier van Nictiz twitterde daar dan meteen weer strijdlustig overheen: ‘We zijn nog niet weg.’ Het is slechts één van de talloze commentaren die ik de afgelopen week op Twitter las over het EPD, maar het is wel een van de weinige opmerkingen in de reeks die niet doordrenkt is van krokodillentranen. Iedereen buitelde afgelopen week over elkaar heen om te betuigen hoe erg hij het vond dat de doorstart van het EPD mislukt was. Het punt was alleen dat niemand het erg genoeg vond om voor die doorstart voldoende geld over te hebben.

Toch voorzie ik nog dat Jadoenathmisier zijn baan kan houden. Enkele zorgkoepels zijn na de berichtgeving over het ‘definitief’ van de baan zijn van het EPD in overleg getreden met Nictiz om te kijken of het financieringstekort te overbruggen valt. Met een beetje geluk gaat de ontwikkeling na het definitieve einde gewoon verder.

Delen