Voorsorteren

Het is begrijpelijk dat Hans Feenstra, bestuurder van het Martini Ziekenhuis in Groningen, zich zorgen maakt over de samenwerking tussen het UMC Groningen en de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG). Als het waar is wat Feenstra stelt, namelijk dat het UMCG samen met zorgverzekeraar Menzis de mogelijkheden onderzoekt om de financiering van de nieuwbouw van de OZG voor elkaar te krijgen, heeft hij echt wel iets om zich druk over te maken.

De OZG heeft voor de meer complexe zorg een ziekenhuis nodig om naar door te verwijzen. En als het UMCG een helpende hand biedt om de vastgelopen financiering van de nieuwbouw van de OZG vlot te trekken, ligt het voor de hand dat dit academische centrum in ruil daarvoor een vriendendienst tegemoet kan zien: doorverwijzing van patiënten naar het UMCG dus.

In de brief die Feenstra aan de Autoriteit Consument en Markt heeft geschreven om zijn zorgen te delen, stelt hij dat het niet de opdracht is van een academisch ziekenhuis is om geld te stoppen in een streekziekenhuis voor de financiering van basiszorg. Volgens het Dagblad van het Noorden heeft het UMCG-bestuur woest gereageerd op de brief van Feenstra. Woordvoerder Marjolein Boogaards ontkent dit op Skipr. Terecht denk ik. Ik kan me voorstellen wat vraag één was aan de bespreektafel: “Martini gaat hier niet blij mee zijn, hoe gaan we daarmee om?”

Delen