Vooruitgang

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Ouderen beginnen een interessante markt te worden. KPN Ventures en Van Herk Ventures steken 3,8 miljoen euro in een intelligent alarmeringssysteem voor preventieve ouderenzorg. Een mooie ontwikkeling, die goed aansluit bij het kabinetsbeleid om ouderen ook bij toenemende kwetsbaarheid zo lang mogelijk in de vertrouwde thuisomgeving te laten wonen. Dit moet wel op verantwoorde wijze kunnen en deze ontwikkeling draagt daaraan bij.

Het gegeven dat de ontwikkelaars het alarmeringssysteem ook zien als een optie voor zorginstellingen gaat ongetwijfeld tot kritiek leiden: ‘Het mag niet zo zijn dat techniek het menselijke contact vervangt’. Maar die kritiek is te weerleggen door te benadrukken dat verpleegkundigen en verzorgenden die minder tijd kwijt zijn aan cliënten in de gaten houden – ze worden gealarmeerd op het moment dat er iets aan de hand is – meer tijd krijgen voor persoonlijk contact met die cliënten.

Een ander potentieel kritiekpunt is het gegeven dat het hulpmiddel het ook mogelijk moet maken het dagelijkse activiteitenpatroon van een oudere te registreren. Aan de ene kant kun je zeggen: uit oogpunt van preventieve gezondheidszorg goed om te kunnen monitoren of iemand nog zijn bed uitkomt, beweegt en de koelkast opent om eten te pakken. Aan de andere kant kun je stellen: waar blijft de privacy als iemand continu in de gaten wordt gehouden. Ik stel daarom voor dat we het gewoon beschouwen als vooruitgang, zodat we berustend kunnen zeggen: ‘De vooruitgang hou je toch niet tegen’.

8 Reacties Reageer zelf

 1. Hans Koevoet
  Geplaatst op 13 april 2017 om 17:18 | Permalink

  Wanneer ‘domme’ zorgtaken kunnen worden geautomatiseerd, waardoor menselijke zorgverleners tijd overhouden, lijkt me dat een prima zaak.

  De vraag is echter wat er met die overgehouden tijd gebeurt. Mogen zorgverleners die gaan besteden aan ‘intelligente’ zorg, waardoor er eindelijk bijvoorbeeld wat kijk- en luistertijd ontstaat? Of zal er vanuit de politiek meteen druk ontstaan om het aantal menselijke zorguren in te gaan krimpen – ‘de zorgtaken worden nu toch deels door robots uitgevoerd’?

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 13 april 2017 om 17:56 | Permalink

  Dat is wel de vraag die iedereen in het achterhoofd zal hebben ja.

 3. G K Mitrasing
  Geplaatst op 13 april 2017 om 19:01 | Permalink

  ach.. de naïeve voorstelling dat we tijd over houden voor de patiënt is minstens ou oud als de naïeve verwachtingen tavd techniek: dat we minder hard zouden gaan werken.

 4. Hans Koevoet
  Geplaatst op 13 april 2017 om 19:29 | Permalink

  Beste G K Mitrasing, we werken ongeveer even hard als 200 jaar geleden, alleen is onze welvaart en bijvoorbeeld onze levensverwachting enorm toegenomen. Hoe komt dat? Grotendeels door automatisering en robotisering. Techniek dus. Misschien ben ik naïef, maar ik wil niet terug naar 1817.

 5. E.Kriek
  Geplaatst op 13 april 2017 om 21:15 | Permalink

  Het is opmerkelijk hoe verschillend er wordt aangekeken tegen nieuwe ontwikkelingen in de technologie, en tegen nieuwe ontwikkelingen in de geneeskunde.
  Als er in de geneeskunde een nieuwe ontwikkeling is, dan zijn er flink wat obstakels te nemen ( terecht) ; dubbelblind prospectief, RCT op grote schaal, richtlijnen en standaarden, intercollegiaal overleg, benchmark, evaluatiecommissies, ga maar door.

  Maar als KPN een nieuw speeltje ontdekt, dan liggen bepaalde personen bij voorbaat reeds in katzwijm; ” wat een vooruitgang” is dan slechts nog datgene wat zij kunnen produceren.
  “Goh” .
  “Wat fijn”.
  ” Stel je eens voor, wat we alllemaal kunnen doen hiermee” .

  Nieuwe technologie ontslaat niemand van de plicht om zijn/ haar gezond verstand te blijven gebruiken.

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 13 april 2017 om 22:07 | Permalink

  Je gaat een beetje te kort door de bocht Edward. Begin jaren negentig maakte ik van dichtbij de komst van de laparoscopische chirurgie mee. De medisch specialisten buitelden over elkaar heen om die mooie dunne buisjes voor de meest uiteenlopende operatieve ingrepen toe te passen. Pas gaandeweg kwam het besef dat ze op sommige fronten misschien toch wat al te hard van stapel liepen. En is het de laatste jaren met robot geassisteerde ingrepen heel veel anders?

 7. E.Kriek
  Geplaatst op 13 april 2017 om 22:21 | Permalink

  Dat bedoel ik. De KPN biedt preventieve ouderenendoscopen aan en we liggen in katzwijm, happend naar adem.

 8. G K Mitrasing
  Geplaatst op 14 april 2017 om 00:47 | Permalink

  Beste meneer Koevoet, U gaat voorbij aan de kern: dat er ineens meer tijd voor de cliënt vrij komt om dat werk wordt overgenomen. Grootste deel van de verbetering van onze levensverwachting komt door niet-medische maatregelen en ontwikkelingen.