Vraaggestuurd
“Met dit initiatief gaat de wens in vervulling van één van de bewoners van zorglocatie Elim. Een van onze bewoners wilde graag thuis dialyseren om geen lange reisafstanden en intensieve dialysedagen te hebben.” Deze twee zinnen lezen we op de site van Dianet, in een nieuwsbericht over het feit dat Dianet thuisdialyse realiseert in verzorgingshuis Elim, een van de locaties van zorgaanbieder Charim.
Als dit geen mooi voorbeeld van vraaggestuurde zorg is, dan weet ik het niet meer. De cliënt wil het, en dus gebeurt het. De behandeling vindt plaats onder begeleiding van gespecialiseerd verpleegkundigen van Dianet, dat ook verpleegkundigen van Charim gaat opleiden. En het mooie is dat het hier niet bij blijft, want de dialysestations zijn op aanvraag ook beschikbaar voor andere dialysepatiënten uit de omgeving. Ook zij hoeven hiervoor dus niet meer naar een verder weg gelegen dialysecentrum.
Dialyse is big business, dus er is al geruime tijd het nodige om te doen. Artsen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort benadrukten september vorig jaar in Een Vandaag dat thuisdialyse veel gemakkelijker is voor de patiënt en bovendien veel goedkoper dan in een grootschaliger setting, maar dat het desondanks nog weinig gebeurt. Initiatieven die dit – op verantwoorde wijze en voor patiënten bij wie het medisch gezien haalbaar is – stimuleren, zijn dus welkom. Zorgverzekeraars die hierop uit naam van hun verzekerden sturen ook.
3 reacties
Die vraag om thuisdialyse was er al jarenlang. Het zijn echter niet de burgers die zorg inkopen, maar de verzekeraars. Die hebben ook hier wat laten liggen; 6 miljard euro te duur ingekocht.
De voortreffelijke rapporten van EHCI wijzen daar ieder jaar op: thuisdialyse is in Zweden al jaren normaal, want het is omgerekend voor de NL situatie 6 miljard euro goedkoper om het thuis te doen. 6 miljard!
6 miljard. Onnodig en vermijdbaar ieder jaar te duur ingekochte zorg namens verplicht verzekerden. Welk belang zat hier achter? Geen prikkel? Akkoord op hoofdlijnen? Afspraken op koepelniveau?
De burger betaalde in ieder geval, volgens EHCI, ieder jaar 6 miljard euro teveel voor zijn dialyse.
Vraag is dus niet waarom dit al jaren geleden niet eerder gebeurde, maar waarom al die doelmatig ‘zorg’inkopende verzekeraars die 6 miljard euro bewust teveel hebben uitgegeven aan ‘zorg’.
17 april 2015 Hoorzitting Kwaliteit die loont. Chris Oomen aan het woord; zelf lezen. Het is te ranzig om over te nemen.
Website Tweede Kamer, commissie vergaderingen. Succes.
2015 wordt het jaar van de transparantie.
Thuisdialyse is voorbeeld van ziekenhuisverplaatste zorg. Budget voor ziekenhuizen zou 6 miljard euro moeten dalen en die voor de Eerste lijn 6 miljard stijgen.
Gaan we dat meemaken in dit land? Of komt er eerst een rapport om na te gaan of EHCI het bij het rechte eind heeft en de Zweedse modellen ook kunnen worden toegepast in Nederland? En dan een transitie periode naar poldermodel? Een flink aantal ziekenhuizen kunnen gaan sluiten en nieuwbouw kan al voor de oplevering gaan verbouwen. Bas Leerink voelt hem al aankomen.
Van vraagsturing is geen sprake. Vraag het Chris Oomen of lees het zelf na wat het wel is; Ranzige zorginkoop.
We steken er nog maar een op; Accijnzen leveren de Overheid meer geld op dan doelmatige zorg voor de burgers.
Wat is een Frame? Vraaggestuurde zorg? Waar is mijn eend?
anh jansen
11 mei 2015 / 12:55Er is ook nog een andere belangrijke vraag in relatie tot nierdialyse en dat is of beginnen met dialyseren wel in alle gevallen zo’n verantwoorde beslissing is. Deze artikelen (http://www.biomedcentral.com/1741-7015/12/169 en http://www.niernieuws.nl/?artid=2519#) plaatsen hier vraagtekens bij.
Frank van Wijck
11 mei 2015 / 19:15Dit antwoord is niet serieus te nemen.
6 miljard euro kost de dialyse in NL Ziekenhuizen meer dan de Zweedse oplossing van de thuisdialyse als je toch moet dialyseren. Dat zegt het EHCI rapport. Sinds 2006.
En nu komt FvW met deze twee links en het antwoord dat dialyse wellicht niet zo verstandig is.
Zonder dialyse ga je dood binnen 2 weken!
Link naar niernieuws is uit 2009 en de tweede reageerder zegt het waar het op staat: wel of niet nierdialyse is kwestie tussen leven of dood.
Nierdialyse doe je als laatste redmiddel als niertransplantatie niet kan of nog niet kan. Eerste reageerder op niernieuws link zegt het zo;
B, E
21-12-2009 11:52
Mijn man wordt over drie maanden 86. Hij dialyseert dan tien jaar. Het gaat zeer goed met hem. Hij ziet er tien jaar jonger uit en is in alles geïnteresseerd. De dialyse 3 x p.w. is en blijft een kwelling maar dat is niet anders.
Verhaal zelf lezen.
Ondertussen gaarne een reactie op het EHCI rapport waarin sinds 2006 wordt gehamerd op de Zweedse Model voordelen van de thuisdialyse als je toch moet dialyseren; omgerekend 6 miljard euro per jaar aan besparingen in vergelijking met de NL situatie.
Volgens het EHCI rapport heeft Nederland met haar systeemmodel bewust gekozen om 10x 6 miljard = 60 miljard euro te verspillen aan ondoelmatige zorginkoop door de private verzekeraars die naar eigen zeggen een publieke rol nog doelmatiger zeggen te kunnen realiseren. Een beter bewijs van hun falen kunnen zij zelf niet geven. 60 miljard euro over de balk gegooid!
Wie heeft het hier mis? EHCI? NL Verzekeraars? NL Overheid?
Welke prikkel ligt er in de NL situatie aan te grondslag dat Thuisdialyse niet van de grond is gekomen en nog immers in de experimentele fase verkeerd terwijl dit in andere landen gewoon standaard is? Is dit een voorbeeld van wat Chris Oomen noemt de Ranzige Zorginkoop van de private NL verzekeraars?
Dus ja, welke prikkel ligt er nu aan de basis om thuisdialyse in Nederland niet in te voeren? Sinds 2006 of eerder?
En Zweden heeft nota bene een NHS model zorgstelsel. Inferieur aan het NL model toch?
Dialyse patiënten zijn in het NL model voorzienbaar verlieslatende patiënten. Thuisdialyse is Eerste Lijn. Ziekenhuisdialyse is DBC Tweede Lijn en is voor verzekeraars zonder financieel risico; zij worden door de Minister middels Akkoorden op Hoofdlijnen afgedekt. Al sinds 2006.
Zou dat de economische prikkel zijn? Verzekeraars zijn financiële instellingen. Volgens Chris Oomen eenvoudig werk, maar je moet er wel bancaire feeling voor hebben.
Doorspoelen van de verzekeraars en het systeemmodel Zorgstelsel 2006 kan nog tot 2016.
anh jansen
11 mei 2015 / 20:55