Vraagje

Het is nooit fijn nieuws als werkgevers in de zorg mensen moeten ontslaan om financieel gezond te kunnen worden of blijven. We lezen de laatste tijd regelmatig zulke berichten over zorgaanbieders. Nu weer over Stichting Pergamijn uit Limburg, aanbieder van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De stichting schrapt de komende drie jaar tweehonderd formatieplaatsen, en dit geschiedt grotendeels door tijdelijke contracten niet te verlengen. In 2015 en 2016 volgen nog twee ronden.

Natuurlijk laat de organisatie weten dit proces zodanig vorm te geven dat de cliënten er zo weinig mogelijk van merken. Toch valt één zin in de berichtgeving me op: “onder meer door efficiënter te gaan werken en door goed te kijken naar de afstemming tussen cliënten en personeel.”. Ben ik te cynisch als ik stel dat dit vanzelfsprekend leidt tot de vraag: “Waarom werkte je niet al efficiënter dan?”

Ik weet dat veel mensen vinden dat je die vraag eigenlijk niet mag stellen, want het gaat om zorg en het gaat dus over mensen. Een begrijpelijk argument. En volstrekt niets ten nadele van deze Limburgse zorgaanbieder. Maar het is wel een vraag die zorgbreed aandacht verdient.

Delen